MIRNO NA PRIJELAZIMA

Od ponoći je počela primjena sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine, a rano jutros na graničnom prijelazu Јarinje situacija je mirna.

Od ponoći je na snazi i uredba o preregistraciji srpskih tablica, a kako javlja Tanjug, na prijelazu nema vozila, ali se očekuje da se i dalje na registarske oznake na automobilima u oba pravca stavljaju stikeri kao što je bilo jučer.

U blizini Јarinja vidljivo je pojačano prisustvo KFOR-a, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prijelaza. Na oko 800 metara udaljenosti postavljen je veći punkt Policije Kosova i njihove specijalne jedinice.

Na prijelazu su na vidnim mjestima postavljene table s obavještenjem u kojem se objašnjava da se omogućavanje korištenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale kosovske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.