Zakoni dopuštaju!?

Štrajkovi u javnom sektoru koji su započeli 25. avgusta ovog mjeseca ostavili su prosvjetne radnike i ostale štrajkače bez plata za mjesec avgust.

Čini se da ministar finansija Hekuran Murati nema namjeru pregovarati sa štrajkačima kako bi se došlo do rješenja ove blokade, piše portal "Nacionale.com".

On je putem vanredne konferencije za medije poručio kako štrajkačima i nastavnicima uopšte nisu isplaćene plate. Uz to, ministar je iznio brdo optužbi u vidu podmetanja na račun Sindikata obrazovanja.

Za ta kašnjenja okrivio je budžetske organizacije, poput opština i nekih na centralnom nivou.

"Ali pošto te budžetske organizacije nisu na vrijeme izvršile njihovo ažuriranje, bilo je nemoguće obraditi njihove plate. Danas su obrađene samo one budžetske organizacije koje su uspjele završiti ažurirane liste", rekao je Murati.

Murati je insistirao na tome da trenutni zakoni dopuštaju obustavu plata štrajkačima.

“Prema članu 18. stav 1. obustavlja se obaveza poslodavca da isplaćuje platu radniku dok je u štrajku, uputili smo zahtjev budžetskim organizacijama da ažuriraju liste, da ažuriraju na vrijeme kako bi se poštovao zakon o štrajku”, rekao je ministar Murati.

Rekao je da su opštine obavijestile da nisu svi prosvjetni radnici u štrajku, ali prema njegovim riječima, neki od njih su još uvijek na godišnjem odmoru.

Državni trezor uputio je zahtjev opštinama da dostave liste s imenima štrajkača, no iz opština PDK i LDK za portal Nacionale su izjavili da ih neće dostaviti.

Murati je također ohrabrio sve roditelje da pošalju svoju djecu u školu.

Međutim, predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, Rrahman Jashari, ponovio je svoje upozorenje da će "ukoliko se Vlada ne osvrne na zahtjeve štrajkača, 1. septembra učenike zateći kod kuće", naznačivši da ga prijetnje vlade da će prestati s isplatom plata nisu pokolebale.


Ujedinjeni sindikat upozorio na tužbu protiv ministra Muratija


Štrajkačko vijeće Ujedinjenog sindikata na jučerašnjoj je konferenciji upozorilo na tužbu protiv ministra finansija Hekurana Muratija, nakon njegovih upozorenja da će im tokom štrajka biti obustavljena isplata plata.

Predsjednik Štrajkačkog vijeća Ujedinjenog sindikata Rrahman Jasharaj, je izjavio da su tražili da budu jedinstveni i nastave štrajk.

“Radimo i trajat će sve dok Kurtijeva vlada ne promijeni pristup. Štrajk će se vidjeti u javnosti 1. septembra, no 1. septembar uz ovakav pristup djecu će zateći kod kuće. Skandalozna izjava Vlade koja pokušava utjerati strah je razlog zašto ne odustajemo. Zakon o štrajku nije dao drugog puta i odnos štrajkača je dostojanstven”, navodi se u reakciji Ujedinjenog sindikata.

Reakcija opozicije u prilog štrajkačima


Odnos Vlade Kosova u odnosu na sindikate i štrajkače mnogi opozicioni glasovi tumače kao paradoks jer Kosovom upravlja ideološki usmjeren entitet kao što je ljevica, ideologija koja konceptualno podržava sindikalno organiziranje i radnička prava.

Međutim, Kurtijeva vlada već neko vrijeme vodi bitku sa sindikatima, posebice sindikatom obrazovanja, uprkos tome što je kao opozicija rekla da će se zauzeti za njihova prava.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi situaciju koja je stvorena između Vlade i sindikata naziva najozbiljnijom situacijom na poslijeratnom Kosovu.

On je kritikovao Vladu Kosova zbog nedostatka politika ublažavanja u ovoj situaciji. Prema njegovim riječima, Vlada umjesto toga provodi mjere odmazde prema nastavnicima i državnim službenicima, uskraćujući im plate zbog štrajka.

Krasniqi je odluku Vlade usporedio s djelovanjem režima tokom srpske okupacije za vrijeme nasilnih mjera 90-ih.

“I dok se građani pitaju gdje je Vlada da poduzme olakšice, Vlada djeluje odmazdom prema nastavnicima i državnim službenicima, uskraćujući im plate zbog štrajka. Samo jedna vlada nesposobna vladati i bez ikakve vizije rješavanja socio-ekonomskih izazova građana može se prepustiti takvim samovoljnim odlukama. Ovakav sankcionirajući mentalitet prema našim nastavnicima nije se vidio niti čuo na Kosovu od vremena srpske okupacije i nasilnih mjera 90-ih”, napisao je Krasniqi.

Čak je i čelnik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku prije nekoliko dana reagirao na pristup vlade u odnosu na sindikate, nazvavši tu metodu "prijetnjom".

“Ovo je naracija jedne autokratske vlasti koja je do jučer obećavala blagostanje i razvoj, danas sije strah i prijetnje. Vladin zahtjev za listama zaposlenika u štrajku, osim direktnog pritiska na radnike u javnom sektoru, predstavlja i prijetnju demokratskim procesima u zemlji i samoj pravnoj državi”, napisao je Abdixhiku u tekstu pod naslovom “Umjesto dostojanstva, prijetnja”.

Reagirali su i iz Alijanse za budućnost Kosova.

Gradonačelnik Đakovice Ardian Gjini rekao je da je neisplata plata štrajkačima velika greška.

Gjini je putem članka na Facebooku pozvao vladu da preispita ovu odluku, podsjećajući ih na štrajk rudara iz 1989. godine.