Na Kosovu su značajno su pooštrene restrikcije električne energije. Građani su dojavili da su u glavnom gradu i drugim gradovima u zemlji danas, tokom dana, restrikcije bile i do tri puta dnevno, čak i po tri sata.

Tako nešto može potvrditi i digitalna aplikacija "EKesco" [u kojoj se daju obavijesti o restrikcijama] gdje ispada da su postojale obavijesti za restikciju od tri sata i do tri puta dnevno.




(Primjeri najava trosatnih restrikcija u glavnom gradu)

Ali KEDS, koji je nadležan za distribuciju električne energije, takvo što ne prihvata.

Margarita Rashiti, glasnogovornica ove kompanije, rekla je za Klankosova.tv da se restrikcije nastavljaju kao i ranije - od dva sata dnevno.

“Nisam rekla da su restrikcije tri puta dnevno, ali zbog velike potrošnje prisiljeni smo nešto poduzeti. Restrikcije se nastavljaju kako je i bilo - po dva sata."

Klankosova.tv kontaktirao je i glasnogovornika Energetske korporacije Kosova Skëndera Bucollija, koji je potvrdio da nastavljaju raditi istim tempom te da nema novog kvara koji bi uzrokovao veće restrikcije.

On je rekao da se uskoro očekuje da će blokovi koji su pali ponovo proraditi, što bi poboljšalo stanje u opskrbi električnom energijom u zemlji.