Prosvetari štrajkuju

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rahman Jasharaj rekao je da će u sutra, iako počinje školska godina, prosvetni radnici štrajkovati, prenosi Koha.

Jasharaj se izvinio roditeljima, ali je dodao da nema drugog izbora i istakao da zbog bezbjednosti, učenike ne treba slati u škole.

"Svi moraju da utiču da se vodi dijalog da štrajk kraće traje. Tendencija zastrašivanja nastavnika i drugih radnika u privatnom sektoru ne pomaže ovoj situaciji. Iscrpili smo sve mogućnosti u nadi da će sve biti riješeno", rekao je Jasharaj.

Jasharaj dodaje da je sindikat čekao dijalog sa Vladom, ali prema njegovim riječima, na tom planu ništa nije urađeno. On je zamolio roditelje da budu obazrivi.

"Ako imamo informaciju da neko u školama pokušava da izvrši pritisak, pozvaćemo Policiju Kosova. Za one koji budu vršili pritisak pripremićemo krivične prijave. Učenici ne treba da dođu u školu. Štrajk ne sprovode pojedinci, već je to volja prosvetnih radnika", rekao je Jasharaj.

On je naglasio da se prosvetnim radnicima ne mogu smanjiti plate zbog štrajkova kao i da na sastanku sa roditeljima nije bilo tenzija.

Po njegovim riječima trajk biti nastavljen sve dok Vlada ne ponudi prihvatljive uslove.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore