Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Mazllum Baraliu smatra da sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije bez ustupaka treba da se primjeni, jer kako kaže, politička elita ne sme da sputava građane Kosova ni Srbije.

Sporazumom postignutim 26. avgusta o slobodi kretanja nastaviće da važe srpske lične karte, dok je Srbija prihvatila da ukine propratni dokument za građane koji u Srbiju ulaze sa kosovskim dokumentima, uz obavještenje na graničnim prelazima koje jasno ukazuje da prihvatanje kosovskih dokumenata ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.

Obavještenje je danas postavljeno na svim prelazima, što ukazuje na spremnost Srbije da od sutra počne sa primjenom sporazuma.

Još, međutim, ostaje otvoreno pitanje o registarskim oznakama.

Baraliu za Kosovo onlajn ističe da nema nikakvog razloga da sutra ne počne da se sprovodi sporazum o dokumentima, a smatra da taj dogovor treba da važi i za registarske oznake, jer su mjere reciprociteta odložene na mjesec dana, a sutra taj rok ističe.

"Treba sprovesti sporazum koji su 2011. godine potpisali predstavnici Srbije i Kosova u Briselu. Građani treba prevashodno da budu na nivou građanske svijesti i da poštuju odluku koju su donele obe strane u Briselu prije više od deset godina", dodao je Baraliu.

Prema njegovim riječima, Srbi ne treba da se protive sporazumu o registarskim oznakama.

"To je dobar međunarodni sporazum koji je usaglašen, potpisan i od strane Srbije je sprovođenje počelo još prije deset godina. Kosovo je to odložilo, sada počinje da primjenjuje. Tu nema sporova sa aspekta međunarodnog prava, niti bi trebalo biti političkih sporova, ni od strane građana, ni od strane vlasti", naglasio je Baraliu.

Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, međutim, ni poslije više od devet godina Kosovo nije ispunilo. Baraliu smatra da vlada Albina Kurtija neće dozvoliti da ZSO bude formirana.

"Ova vlada jasno poručuje da neće prihvatiti sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Tu je i odluka Ustavnog suda. Možda će biti pojačan pritisak međunarodne zajednice, ali sa ovom vladom nije slučaj kao sa ranijima, da se Kosovo pritisne i uslovljava nastavak dijaloga. Srbija to više ne može da radi", izjavio je Baraliu.

Kako je dodao, stav Vlade Kosova je da se dođe do konačnog sporazuma koji bi obuhvatio sva tehnička pitanja.

"Treba se načelno postaviti, treba raditi na konturama tog zaključnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji bi obuhvatio svaki sporazum i svaki element, a ne da se vraćamo na tehničke razgovore, što je i stav vlade", poručio je Baraliu.

On smatra da "Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova".

"To mogu da budu samo želje političkih krugova u Evropi", istakao je Baraliu.

Kako je rekao, ni Srbija ni Kosovo, a ni EU nisu dovoljno zreli da shvate važnost geostrateškog trenutka u kom se nalazimo i zato imamo višedimenzionalnu krizu.

Baraliu je naglasio da "Srbija očekuje jačanje geostrateške pozicije Rusije i njenih saveznika".

Izvor: Kosovo Online