Saznati istinu

Premijer Albin Kurti izjavio je da bi Srbija trebalo da otvori arhive za nestale, istakavši da one moraju da se otvore da bi se saznala istina o nestalima, prenosi Ekonomija onlajn.

"U Beogradu moraju da se otvore arhive da bi se saznala istina o našim najmilijima. Istovremeno  tužilaštvo u našoj zemlji trebalo bi da bude mnogo aktivnije, pravosuđe mnogo efikasnije, jer se do istine može doći pravdom, kroz traženje odgovornosti onih koji su ih ubili", rekao je Kurti.

Kako je rekao, kao institucija ima odgovornost da učini sve što može kako bi se što prije otkrila sudbina oko 1.600 osoba koje se vode kao nestale, prenosi Lajmi.

On je naglasio da "među 1.617 nasilno nestalih ima i nealbanaca, i da se zalaže za rasvjetljavanje sudbine svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost".

"Pozivam građane koji znaju ili imaju informacije da to iznesu, smatram da osim otvaranja arhiva treba da pričaju o onome što znaju", rekao je Kurti.

On je danas zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani položio vjenac na spomenik nestalim licima, a povodom Međunarodnog dana nestalih. Među prisutnima bili su i predstavnici stranih diplomatskih predstavništava na Kosovu.

Izvor: Ekonomia online/Lajmi