Trg

Organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju najavila je protest za srijedu, zbog silovanja 11- godišnje maloljetnice, koji će biti održan na trgu "Zahir Pajaziti" u Prištini, prenosi Gazeta express.

Iz organizacije Kolektiv za feminističku misao i akciju saopštili su da će zahtjevati zaštitu i bezbjednost od strane države za djevojke i žene, pravičan tretman slučajeva nasilja nad ženama i meritorne kazne za počinioce, kao i legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu.

"Ovo stanje terora se mora okončati. Djevojke i žene na Kosovu ne mogu da žive ni jedan dan u strahu. Dječaci i muškarci ne mogu biti amnestirani od strane države i društva zbog nasilja koje vrše nad djevojčicama i ženama. Silovanje maloljetne djevojčice i desetina drugih žena samo tokom ove godine nas ogorčava, revoltira i poziva da radikalizujemo svoja sredstva protesta i samoodbrane. U srijedu se okupljamo u znak protesta", poručuju iz Kolektiva.

Uprkos vidljivom i svakodnevnom nasilju, država ne tretira bezbjednost žena kao pitanje javne bezbjednosti, poručuju iz Kolektiva.

"Različiti izvještaji pokazuju da se slučajevi nasilja nad ženama suočavaju sa institucionalnim zanemarivanjem, sa kaznama koje su često ispod kazni predviđenih zakonom. Ovaj patrijarhalni pristup ostavlja djevojke i žene nezaštićenim i lako zlostavljanim", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline