Do konačne odluke suda

Mreža kosovskih žena zatražila je da se osumnjičenima za silovanje maloljetnice u Prištini odredi pritvor do donošenja konačne odluke suda i da se ne puštaju na slobodu posle 48 ili 24 sata, prenosi Klan Kosova.

Ta mreža je pozvala da osumnjičeni, nakon ocjene dokaza, dobiju meritornu kaznu prema težini krivičnog djela.

Navodi se da je Krivičnim zakonikom Kosova predviđeno da se onaj ko "prinudi drugo lice na vršenje seksualne radnje bez pristanka tog lica, kažnjava zatvorom od dvije do deset godina", a da u slučajevima kada je žrtva maloljetna, zaprećena kazna od pet godina do 20 godina zatvora.

Ta mreža je u saopštenju izrazila zabrinut što su nadležne institucije uhapšene samo dvije od pet osoba osumnjičenih za silovanje maloletnice.

"Prema podacima Instituta za sudsku medicinu, u više od 70 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve su djevojčice. Protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojkama i bilo koje druge vrste nasilja nad ženama i djevojčicama mora da se bori cijelo društvo i svaki počinilac nasilja mora da dobije zasluženu kaznu", navodi se u saopštenju.

Takođe, pozivaju da žrtva dobije odgovarajuću i neophodnu pomoć i da olstaju otvoreni za saradnju i pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja kroz besplatno pravno savjetovanje i upućivanje relevantnim institucijama.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova