Poziv vladi da reaguje

Demokratski savez Kosova zatražio od Vlade da prihvati njihov plan od deset tačaka za suočavanje sa energetskom krizom koji, između ostalog, podrazumjeva ukidanje PDV za račune za energiju, nove subvencije za građane i privedu i uspostavljanje zajedničke kosovsko-albanske energetske berze, prenosi Gazeta express.

LDK navodi da je taj plan spas za građane od energetske katastrofe.

"Energetska kriza u zemlji se produbljuje, dok ćemo mi kao LDK nastaviti da pozivamo Vladu da prihvati plan u deset tačaka, koji smatramo da je spas za građane", navodi se u saopštenju LDK.

Ta stranka navodi da se restrikcije struje dešavaju tokom ljeta, kada je potrošnja struje manja, dok dolaze hladniji dani, a da se, "na osnovu dokazane nesposobnosti ove Vlade", očekuje produženje rasporeda restrikcija. LDK smatra da je Vlada imala dovoljno vremena da se pripremi za predstojeću zimu.

LDK navodi da blokovi Kosovske nergetske korporacije "konstantno padaju kao rezultat lošeg upravljanja vlade".

"Blok A5 još uvijek nije popravljen, blok A3 pada, zbog čega KEK ne proizvodi ni polovinu svog kapaciteta, gdje je 530 megavata van proizvodnje. U tom kontekstu, pozivamo Vladu da prihvati naš plan u deset tačaka i spase građane, jer svojim dosadašnjim pristupom zemlju vodi ka energetskoj katastrofi", navodi se u saopštenju.

Plan LDK u deset tačaka podrazumeva hitnu isplatu obećanih subvencija od 90 miliona eura za cijenu struje, remont Bloka A5 Termoelektrane Kosova A, stvaranje mehanizama za snabdevanje alternativnim izvorima grijanja po pristupačnim cijenama za građane, izradu plana efikasnosti i uštede energije i pregovoranje o dugoročnim ugovorima o snabdjevanju energijom.

LDK traži i ukidanje PDV za račune za energiju, kreiranje novih subvencija za građane i privredu, uklanjanje diskriminatornih taksi Regulatorne kancelarije za energetiku, uspostavljanje zajedničke kosovsko-albanske energetske berze, pripremu srednjoročne strategije za povećanje proizvodnih kapaciteta na gas i alternativnu energiju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express