Danas smo u 21. vijeku

Pozitivno je da se dijalog intenzivirao, to je bila jedina alternativa, jedina koja vodi ka napretku, a novi sporazum je zapravo ponavljanje ranijih sporazuma o slobodi kretanja, rekao je lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli.

Pacolli se nada "da će ovaj put biti u potpunosti ispoštovan i poručuje da bi Srbija na sličan način trebalo da prihvati kosovske tablice".

"Sloboda kretanja nikada ne sme biti ugrožena. Mislim da je došlo vreme da Srbi na severu prihvate realnost, shvatajući da žive u državi koja i njima pripada, a ta država je Republika Kosovo. Srbi su ravnopravan narod sa Albancima i ostalima koji čine stanovništvo Kosova gdje za sve građane važe ista pravila i zakoni", rekao je nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova za Kosovo onlajn.

On ističe da "Ustav Kosova daje Srbima više prava od bilo koje druge manjine u svijetu".

"Barikade pripadaju kamenom dobu. Danas smo u 21. vijeku. Ja sam za konačni dogovor u kojem se obe zemlje priznaju i umjesto svađe da se fokusiraju na rješavanje domaćih problema kao što su ekonomija i nezaposlenost. Veoma bih voleo da se energija svih na Kosovu uloži u izgradnju moderne države u kojoj bi nacionalističke emocije bile zamjenjene fetišizmom prema radu i gradnjem modernog i demokratskog društva. Većinu svog života proveo sam u Švicarskoj i imam puno toga da vas posavjetujem o multietničnosti koja je njihove emocije i snagu pretvorila u snagu za napredak njihove moderne države, a nikako za Italiju, Njemačku ili Francusku", završio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online