Međusobno priznanje

Premijer Albin Kurti rekao je da je Kosovo zainteresovano za postizanje sporazuma sa Srbijom, koji bi se fokusirao na međusobno priznanje. Ali, dok se ne postigne ovaj sporazum, koji bi po Kurtiju bio međunarodni, pravno obavezujući, Kosovo će imati pun reciprocitet, koji će se, kako je rekao, uspostavljati postepeno.

"Reciprocitet u odnosima diktira naš suverenitet. Ne možemo da ne sprovodimo suverenitet koji smo proglasili, kao što ne možemo da se ponašamo neutralno prema sebi niti da donosimo odluke koje stvaraju dualizam u našem pravnom sistemu", rekao je Kurti tokom obraćanja Generalnom savjetu pokreta Samoopredjeljenje, stranke na vlasti.

Kurti je rekao da su nedavne odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima bile u okviru sprovođenja suvereniteta Kosova.

Kosovo i Srbija su 27. avgusta postigle sporazum o odustajanju od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane dvije zemlje.

Ovaj sporazum znači da će građani Srbije i Kosova moći da prelaze granicu sa ličnom kartom, bez potrebe da budu opremljeni dodatnim ulazno-izlaznim dokumentom. Srbija je ovu praksu primjenjivala jedanaest godina, dok je Kosovo 1. avgusta izdalo takve dokumente na nekoliko sati.

Dvije odluke – o registarskim tablicama i dokumentima – povećale su tenzije između Kosova i Srbije, što je kulminiralo postavljanjem barikada na sjeveru Kosova od strane lokalnih Srba 31. jula i 1. avgusta. Barikade su uklonjene, a Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje odluka.

Ali nakon neuspješne runde dijaloga u Briselu, evropski i američki zvaničnici su pojačali napore da ubede strane da postignu sporazum. U ove napore bio je uključen i izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

On je, zajedno sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, ove nedjelje posjetio Kosovo i Srbiju kako bi se uvjerio da neće biti nasilja 1. septembra, kada se očekivalo da odluka o dokumentima stupi na snagu.

"Zato naše odluke, kao što su one za referendum, izbore i tako dalje za registarske tablice i lične karte, ali i sve druge odluke u budućnosti nisu ništa više ni manje nego izraz vršenja suvereniteta", rekao je Kurti 28. avgusta.

Premijer Kurti uputio je poziv opozicionim liderima da se, kako je rekao, informišu o rundi dijaloga sa Srbijom, održanoj 18. avgusta u Briselu, ali i o izazovima koji čekaju Kosovo. Kurti je rekao da je u posljednjoj rundi dijaloga u Briselu predstavio opšti okvir sa šest poglavlja za konačni sporazum.

"Angažovan sam i posvećen tome da aktivno i kreativno, u saradnji i koordinaciji sa našim partnerima i saveznicima, posebno sa SAD i EU, postignemo pravno obavezujući sporazum sa obostranim priznavanjem u centru, sporazum koji će doneti trajni mir, dugoročnu stabilnost i doprineti bezbjednosti Balkana", rekao je Kurti.

Od 1. septembra očekuje se stupanje na snagu odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama. Ova odluka se sastoji u preregistraciji automobila na registarske tablice koje izdaje Srbija. Procjenjuje se da 10.000 registarskih tablica sa akronimima kosovskih gradova – kao što su PZ, KM, PR, UR i slično – kruži na sjeveru naseljenom većinom Srbima.

Vlada je tvrdila da će građani imati dva mjeseca da preregistruju svoje automobile na registarske tablice RKS-Republika Kosovo. Srbija je predložila da Srbi na sjeveru budu opremljeni KS registarskim tablicama – koje imaju neutralan status u odnosu na državljanstvo Kosova – ali je Kurti odbio ovaj prijedlog.