Građani ne trebaju biti pesimisti

Premijer Albin Kurti izjavio je da je u poređenju sa razvijenim evropskim zemljama na Kosovu inflacija najniža. Dodao je da cijene na Kosovu i dalje rastu, ali da je štednja najbolji način za prevazilaženje krize, prenela je Koha.

„Sa inflacijom smo među zemljama sa najnižim brojkama, u poređenju sa razvijenim evropskim zemljama, po ekonomskoj podršci koju dajemo energetskom sektoru, prema 'Financial Timesu', Kosovo je četvrta zemlja u Evropi“, rekao je Kurti na Generalnom savjetu Pokreta Samoopredjeljenje.

Prema Kurtiju, građani ne treba da budu pesimisti, već da imaju ekonomski realizam i da štede jer je u kriznim vremenima, prema Kurtiju, štednja patriotizam.

"Cijene rastu, dobro je štedeti. Dakle, ne pesimizam, već ekonomski realizam. Štednja u ovom kriznom vremenu je patriotizam. Oni koji kažu ne štedi, hoće da ukradu od vas", rekao je Kurti.

On je naveo i da ministri u Vladi Kosova nisu gazde, već lideri i da je skromnost kvalitet koji je potreban, praćen odlučnošću.

"Ministri znaju da će biti promjena. Rezultati rada će se uzeti kao osnova", poručio je Kurti.

Naveo je da su pandemija kovida-19, postpandemija, rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, tenzije između Kine i Tajvana, kao i klimatska kriza u svijetu, uticali na rast ekonomske krize.

"Mi smo mala privreda, ali smo navikli na teškoće. Uspjećemo pomažući jedni drugima. Vlada će se obavezati da će ublažiti ekonomski bol koji će osjetiti najosjetljiviji dio društva. Biće kontinuiran pristup razvoju da obezbjedimo direktne strane investicije. Geopolitički i geoekonomski bićemo atlantisti i evropejci. Korupciji ovdje nije mjesto. Akteri koji pokušaju da iskoriste krizu naići će na poteškoće", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore