Mišljenje analitičara

Kosovo, prema ocjeni analitičara, mora da pronađe originalni model za formiranje Zajednice srpskih opština, jer kopiranje modela iz drugih zemalja ne bi funkcionisalo zbog specifičnih okolnosti na Kosovu, prenosi Nacionale.

Univerzitetski profesor Robert Muharemi rekao je da je nemoguće da se model druge zemlje kopira i primjeni u slučaju Kosova.

Muharemi je naglasio da Kosovo mora da pronađe svoj originalni model.

„Svaki model odražava specifične okolnosti jedne zemlje i teško je, ako ne i nemoguće, da se model jedne zemlje kopira i primjeni u slučaju Kosova. Kosovo mora da pronađe svoj model, koji odražava njegove specifične okolnosti. Mora biti originalan model jer copy-paste modeli ne funkcionišu. Naravno, modeli drugih zemalja mogu da se smatraju kao referentna tačka. Međutim, rješenje treba tražiti u ustavnom poretku Kosova i sporazumu koji je Kosovo ratifikovalo. Tu su potrebni kreativnost i hrabrost, a ne rigidnost i nedostatak fleksibilnosti“, izjavio je Muharemi.

Nacionale podsjeća da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio da će sljedeća tema u dijalogu Kosova i Srbije biti udruživanje opština sa srpskom većinom.

Analitičar Visar Imeri smatra da ne postoji model koji bi u potpunosti mogao da se primjeni u slučaju Kosova.

„Mislim da ne postoji model koji bi bio primjenljiv na nas u cjelini zbog istorijskih i političkih karakteristika u kojima živimo. Međutim, mislim da je, kada se diplomate pozivaju na evropske modele, vjerovatnije da će određeni njihovi elementi biti implementirani na Kosovu kako bi se stvorila sigurnost u kosovskim institucijama da Zajednica neće biti Republika Srpska, a sa druge strane da se obezbjedi uvjeravanje za Srbe na Kosovu da Zajednica nije nevladina organizacija koja neće moći da zaštiti njihove interese i prava“, rekao je Imeri.

Prije izvesnog vremena pominjana su dva postojeća modela kao platforma na kojoj bi mogla da se implementira Zajednica srpskih opština. Italijanski Južni Tirol i istočnu Belgiju razne diplomate su isticale kao moguće modele.

Imeri smatra da bi Kosovo moglo da uzme u obzir model zajednice njemačkog govornog područja u istočnoj Belgiji.

„Jedan od modela je i zajednica njemačkog govornog područja u Belgiji, po vrsti ovlašćenja koja imaju u pogledu regionalnog planiranja. Zajednica njemačkog govornog područja u Belgiji uživa izrazitu autonomiju: imaju sopstvenu vladu, imaju i ministre – za lokalnu upravu, kulturu, medije i turizam, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja, regionalno planiranje i stanovanje“, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale