Drži se u tajnosti

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da je na Kosovu bilo riječi o nacrtu Statuta Zajednice opština koji vlada ima spreman i koji se drži u tajnosti, prenosi Nacionale.

"Rečeno je da je takav dokument pripremljen, da ga je ranije pripremila jedna međunarodna organizacija. Taj dokument nije zasnovan na Briselskom sporazumu, taj dokument je mimo tog sporazuma i izvan Ahtisaarijevog paketa", rekao je Haziri.

Istovremeno, Haziri je napomenuo da prethodne vlade nikada nisu imale nacrt Statuta ZSO.  

Govoreći o dokumentu od šest tačaka koji je premijer Kosova predstavio u Briselu, Haziri je naveo da je o tom dokumentu premijer Albin Kurti prvo trebalo da razgovara sa opozicijom.

"Najgore od svega je to što ovaj dokument nije objelodanjen opoziciji. U parlamentu nije otkriven nijedan dokument, izjava ili usmeni stav premijera, što je ustavna obaveza. Nedostatak političkog dijaloga je teškoća u razgovorima. Zato što nije moguće da premijer ili drugi autoritet sami sa svojim timom zaključe proces kao što je sveobuhvatan sporazum", rekao je Haziri.

Prema njegovom mišeljenju, Kosovo ne mora da pregovara sa Srbijom o pitanju interno raseljenih i njihove imovine, jer, kako kaže, to pitanje su riješile institucije Kosova i to je "zatvoren problem".

„Pitanje raseljenih i pitanje njihove imovine je pitanje regulisano zakonodavstvom. Ne znam šta Kosovo treba da tretira još jednom za stolom", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale