Preregistracija

Premijer Albin Kurti istakao je da je zadovoljan postignutim dogovorom o slobodi kretanja građana, dodajući da se nada da do oktobra na Kosovu neće biti vozila sa nevažećim tablicama, prenosi Gazeta Express.

"Dali smo srpskim građanima dva mjeseca da preregistruju vozila na Republiku Kosovo. Nadam se da do oktobra nećemo vidjeti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu. Tako nešto nije protiv Srba, već se radi na poštovanju zakona i reciprociteta", istakao je Kurti za BBC.

On je zahvalio stranim diplomatama i građanima Kosova.

"Razgovori u Briselu nisu bili laki, ali rezultati su zadovoljavajući jer sada imamo reciprocitet Kosova i Srbije, u smislu slobodnog kretanja, za građane obje zemlje. Zahvaljujem Borrellu, Lajčaku i Escobaru na njihovom trudu u Prištini i Beogradu, a ujedno zahvaljujem građanima Kosova na podršci“, rekao je Kurti.

Govoreći o tenzijama od prije mjesec dana na sjeveru Kosova u vezi sa primjenom reciprociteta, kada je Vlada Kosova odlučila da na američki zahjtev odloži sprovođenje odluka do 1. septembra, Kurti je istakao da je "ubeđen da ništa nije bilo protivzakonito“.