Bez ulazno-izlaznih papira

Normalizacija odnosa mora sadržavati reciprocitet, što impliciraju dobrosusjedski odnosi, izjavio je Albin Kurti, premijer Kosova, povodom postignutog dogovora o ličnim dokumentima između Srbije i Kosova.

"Građani Republike Kosovo, za identifikacionim dokumentima koje izdaje naša zemlje, će moći da pređu granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, dodatnih opterećenja i odlaganja", naveo je Kurti u objavi na Facebooku u subotu, 27. avgusta.

Dodao je da će se isto primjenjivati i za one koji dolaze iz suprotnog smjera, u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima koje izdaju vlasti u Srbiji.

Zahvalio se svima za podršku i strpljenje, te istakao da je reciprocitet u duhu principijelnih razgovora koji su se vodili u Briselu.

Dodao je da je zahvalan, kako ih je nazvao "medijatorima", Josepu Borrellu (komesaru EU za spoljnu politiku i bezbjednost), Miroslavu Lajčaku (izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije) i Gabrielu Escobaru (izaslaniku SAD za Zapadni Balkan), te naročito američkom ambasadoru na Kosovu, Jeffreyu Hovenieru za njihov doprinos.

Borelj je ranije tokom 27. avgusta objavio da su Srbija i Kosovo su postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata, te da je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

Naglasio je da je dogovor postignut uz posredovanje EU.