Sigurnosna situacija ne utiče na odluku

Kosovo je ispunilo sve kriterije postavljene za ukidanje viza, čak je to objavljeno prije četiri godine u izvješćima Europske komisije.

Stručnjaci za međunarodne odnose ističu kako je riječ o političkoj odluci pojedinih zemalja EU koje iz svojih unutarnjih razloga ne žele liberalizirati vize za Kosovo.

Profesor političkih nauka Dritëro Arifi u razgovoru za Ekonomia Online kaže da sigurnosna situacija ne bi trebala uticati na slobodno kretanje u šengenskom prostoru.

Ocjenjuje da EU ozbiljno diskriminira Kosovo, ali i šteti državi jer je ni na jednom nivou ne tretira jednako.

“Što se tiče pitanja viza, smatram da sigurnosna situacija ne bi trebala uticati na vize jer bi isto vrijedilo i za Srbiju. Apsurdno je da EU iznosi taj element jer Europska komisija već 4 godine u svakom izvješću spominje da je Kosovo ispunilo sve kriterije. Dakle, to je politička odluka nekih zemalja EU koje ne žele liberalizirati vize za Kosovo iz svojih unutarnjih razloga”.

“EU ozbiljno diskriminira Kosovo, ali i šteti Kosovu jer ga ne tretira jednako ni na jednom nivou. Što se tiče statuta, to se ne može dogoditi dok nas ne prizna 5 zemalja EU”, rekao je Arifi.

U međuvremenu, Gzim Shala iz Kosovskog instituta za pravosuđe (IKD), rekao je da je prilično zabrinjavajuće što vize nisu liberalizirane za Kosovo.

Prema njegovim riječima, liberalizirale su se i druge zemlje koje su možda i gore od Kosova, prenosi EO.

“Što se tiče liberalizacije viza, utvrđeno je da je Kosovo ispunilo kriterije. Europska komisija smatra da su svi kriteriji ispunjeni. S druge strane, zašto vize do sada nisu liberalizirane je politička odluka”.

“U tom pogledu zabrinjava jer druge zemlje koje su vjerojatno još gore od Kosova imaju viznu liberalizaciju. I još uvijek nismo, uprkos tome što smo ispunili kriterije ove prirode”, rekao je Shala.