Nemar vlasnika i institucija

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi izjavio je da je od 1. januara do 23. avgusta ove godine na radnom mjestu stradalo ukupno 16 radnika, uglavnom zbog nemara vlasnika preduzeća i kosovskih institucija, prenosi Reporteri.

Azemi je naveo da su zlouptrebe koje čine institucije i vlasnici preduzeća glavni razlog što veliki broj mladih ljudi napušta Kosovo i odlazi u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom.

"Glavni razlozi su zato što se vlasnici nisu dobro ophodili prema njima, kako to nalažu Zakon o radu i kolektivni ugovor i što je bilo zloupotreba od institucija. Radnici ne vide pozitivne signale u naredne dvije, tri godine i nema perspektive", rekao je Azemi za Insajder.

Azemi je ukazao na to da na Kosovu već nekoliko godina nedostaje kvalifikovanih radnika i da penzioneri i dalje rade.

On je naglasio da institucije nisu ništa uradile na poboljšanju položaja radnika u privatnom sektoru, posebno ističući veliki nedostatak inspektora.

"Nijedna vlada nije uradila ništa da promjeni položaj ovih radnika. Sama činjenica da nema kontrole i da 43 ili 44 inspektora koji vrše nadzor nad Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i Zakonom o bezbjednosti i zdravlju na radu za više od 200.000 radnika, direktno govori da kosovske insitucije nisu htjele da obavljaju nadzor u tom sektoru kako treba", rekao je Azemi.

Nezavisni sindikat privatnog sektora ima nekoliko zahtjeva prema vladi, a Azemi je naveo da je od vlade Albina Kurtija zatraženo da minimalna plata bude 500 eura.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri