NADA SE DOGOVORU

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Kosova i Srbije, da ima mjesta za optimizam, a da Zajednica srpskih opština mora biti sljedeća na dnevnom redu i ona mora da se implementira, prenosi N1.

On je naveo da su ohrabrivali Kosovo da bude konstruktivnije i fleksibilnije, kao i da je video da za to postoji volja. Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dvije strane treba da budu okrenute evropskim rješenjima.

"Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa", naglasio je u intervjuu za N1 .

On je naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala Vlada Kosova.

"Tokom posjete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rješenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odneti u Vašington: vjerujem da će obe strane iznaći kompromisno rješenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život" rekao je Escobar.

Na pitanje da li je izneo neki prijedlog za rješavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, naveo je da Sjedinjene Države nisu dio pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi prijedlozi i preporuke dolaze od EU", dodao je Escobar.

Na konstataciju da je prisustvovao pregovaračkom procesu u Briselu, rekao je da nije bio dio pregovora i da je tu bio samo kao podrška.

"Moja uloga bila je da ohrabrim obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne, da pošaljem poruku da SAD u potpunosti podržavaju ovaj proces, kao i da je riječ o procesu koji je od ogromnog značaja za evroatlantsku zajednicu i rješavanje spora između Kosova i Srbije. Ali pored toga, želim da naznačim da je ovaj proces veoma važan i za SAD, kao i da smo uključeni u njega, te da ćemo insistirati na implementaciji rješenja koja izađu iz ovog procesa. Takođe, tražićemo načine da stvorimo prilike koje će pružiti političku i ekonomsku podršku, dovesti do izgradnje kapaciteta i omogućiti nam da učinimo sve što možemo kako bi ova rješenja bila funkcionalna za obe strane", kaže Escobar.

Ambasador SAD u Beogradu Christopher Hill je rekao da je srpska strana bila dobro pripremljena, za razliku od druge strane. Upitan da li je to bio i njegov utisak, kaže:

"Pregovori su trenutno u vrlo osjetljivoj fazi. Tako da ne želim nikoga da krivim, jer, da budem iskren, u Briselu je sve počelo, a mislim da smo od onda prevalili dug put. Dokle god imamo mirno, primjenljivo i izvodljivo rješenje, koje ne komplikuje život ljudima na Kosovu, posebno onima na sjeveru Kosova, mislim da nećemo imati problem. I ja sam optimističan, vjerujem da ćemo uspjeti u tome".

"Ohrabrivali smo Kosovo da bude konstruktivnije"


Na pitanje kako je moguće da njegovo prisustvo nije ohrabrilo premijera Kosova Albina Kurtija da bude fleksibilniji, budući da je Amerika značajan partner Kosova, Escobar je kazao da jesu ohrabrivali Kosovo da bude konstruktivnije, kao i da je video da za to postoji volja.

"Vidite, mi jesmo značajan partner i oni jesu naši partneri, tako da s Kosovom imamo zaista otvorene dijaloge. I jesmo ih ohrabrivali da budu fleksibilniji i konstruktivniji. I video sam da postoji dobra volja. Oni imaju svoje brige, pa smo i to uzeli u obzir. I dalje ćemo se oslanjati na naše partnerstvo s Kosovom, ali i na dobru volju i popravljanje odnosa između SAD i Srbije. I zato želim jasno da naglasim: nakon današnjeg dana, ima mjesta za optimizam", istakao je Escobar.

Povodom izjave američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena da bi se bez oklijevanja uključio u pregovarački proces, ukoliko to bude neophodno i upitan da li je sada to neophodno, kaže da bi rekao da nije i pojašnjava.

"Nije rekao da bi se uključio u pregovarački proces, već da je spreman da uputi nekoliko poziva, podrži pregovarački proces i dovede do bliže saradnje između pregovaračkih strana. Takođe bih naglasio da su stvari o kojima mi trenutno pričamo - a to su registarske tablice i lični dokumenti, zapravo sitan problem u okviru sveobuhvatne pregovaračke platforme. Vjerovatno će tu biti neophodno angažovanje Amerike, ne u pregovorima, već nakon dijaloga, kako bismo učvrstili taj put ka uspjehu, postigli konačan mir između Srbije i Kosova, te otvorili evropsku perspektivu za obe zemlje".


O ZSO: Mi ne postavljamo rokove


Escobar je ranije rekao da Zajednica srpskih opština mora da bude implementirana, jer je ta obaveza prihvaćena u Briselskom sporazumu 2013. godine.

Upitan da li je dobio neke garancije o rokovima za to, Escobar odgovara – "mi ne postavljamo rokove".

"Jedini zahtjev, ako se to tako može nazvati, jeste da to mora biti sljedeće na dnevnom redu. Dakle, moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u Vladi Kosova već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen. Na sastanku između državnog sekretara, predsjednice Osmani i premijera Kurtija, gospodin Blinken rekao je da se to mora implementirati, s čime smo se složili", podsetio je Escobar.

Nazire se početak poboljšanja odnosa


Upitan kakve su garancije da se takva kriza ili jednostrane akcije neće ponavljati, obe strane postignu dogovor do 1. septembra, Escobar navodi da je najvažnija stvar postignuta u Briselu – to što su se oba lidera obavezala na sastanke svakog mjeseca.

"I moram reći da je sastanak predsjednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borella i gospodina Lajčaka. Tako da mislim da se nazire početak poboljšanja odnosa između ove dvije strane", dodaje Escobar.

Upitan da li je razgovarao s predsjednikom Vučićem o tome zašto značajnu ulogu na sastancima na srpskoj strani, ima lider Srpske liste, koji je pod sankcijama SAD, Milan Radoičić, Escobar je odgovorio: "Prije svega, ne sastajem se ni sa kim ko je pod našim sankcijama, tako da na sastanku kojem sam ja prisustvovao nije bilo nikoga ko je pod sankcijama. Taj dio svima je savršeno jasan. Ljudi s kojima se jesam sastao bili su vrlo konstruktivni i veoma posvećeni ideji o tome da u zajednicama koje oni predstavljaju situacija ostane mirna i stabilna".

Ovo je vijek prilika za region, Kosovo i Srbija će svakako biti povezani


Znamo kakav je stav SAD kad je u pitanju status Kosova, ali zašto bi Srbiji bilo u interesu da prizna Kosovo, ako se to od nje očekuje? Na to pitanje Escobar kaže da treba da se zaboravi da je Kosovo Srbija, dodajući da će Kosovo i Srbija, kako smatra, u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose.

"Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vijek. Dvadeset prvi vijek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Vijek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za ceo evropski kontinent. Vijek u kom ćete postati centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT sektora, špedicije, transporta i mnogih drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može obezbjediti. Dakle, realnost je da ćete na kraju u svakom slučaju svi biti povezani kroz neke regionalne ekonomske sporazume, poput CEFTA, Zajedničkog regionalnog tržišta ili Malog Šengena, a na kraju i u Evropskoj uniji. Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što prije razriješimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi", smatra Escobar.

Izvor: N1 Info