Mišljenje analitičara

Analitičar Shkelzen Maliqi ocjenio je da posjeta emisara EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabriela Escobara Kosovu i Srbiji predstavlja preventivni pokušaj da se pronađe privremeno rješenje, kako ne bi došlo do eskalacije na sjeveru Kosova 1. septembra.

Maliqi je za Kosovo onlajn izjavio da je diplomatska ofanziva i šatl diplomatija koju vode EU i SAD fokusirana na sprečavanju sukoba na sjeveru Kosova.

"Njihove glavne poruke su bile da se obe strane obavežu da neće primjeniti nasilje. To je javno poručio izaslanik SAD Gabriel Escobar. Dogovora još uvijek nema, ali se razgovori nastavljaju. Posljednjih dana smo vidjeli da su i Brisel i Vašington zainteresovani da pronađu rješenje za Kosovo", naveo je Maliqi.

Maliqi je istakao da srpska i kosovska strana koriste situaciju da predstave svoje zahtjeve ne popuštajući i ne prihvatajući kompromisne prijedloge, koji dolaze od stranih diplomata.

Prema riječima sagovornika Kosovo online, ako ipak dođe do popuštanja, mogući scenario je da se mjere reciprociteta odlože do kraja godine, a da se za to vrijeme radi na konačnmom sporazumu.

"Ono što čujemo je da su razgovori teški, nije lako doći do rješenja. Ali kako se bliži 1. septembar mislim da će se pronaći neko rješenje, vjerovatno privremeno, a jedno od mogućih rješenja je da se mjere reciprociteta odlože moguće i do kraja godine, a da se to vrijeme iskoristi za ozbiljne temeljne razgovore o završnom sporazumu", rekao je analitičar.

Maliqi je dodao da je dijalog još uvijek u prvoj fazi, a da će sastanci premijera Kosova i predsjednika Srbije Albina Kurtija i Aleksandra Vučića biti učestaliji tokom septembra.

"Ovo je samo prva faza. U septembru nas već očekuju nove inicijative, biće održan i sastanak o Berlinskom procesu i vjerovatno će doći do učestalijih susreta Kurtija i Vučića, kako bi se pronašlo trajno rješenje", izjavio je Maliqi.

O izjavi Albina Kurtija da bi prihvatio ukidanje reciprociteta kada bi to prihvatila srpska strana i navodima Lajčaka da bi Kurti i Vučić bili nominovani za Nobelovu nagradu, ako do dogovora dođe, kazao je da je to "samo retorika".

"To je sada retorika, bilo je riječi i da će biti nominovani za Nobelovu nagradu, to je standardno za teške pregovore. Tako je bilo i kada je sklopljen Briselski sporazum, tada je rečeno da će Hashim Thaçi i Ivica Dačić da dobiju Nobelovu nagradu, pa nisu", istakao je Maliqi.

On je dodao i da Briselskim sporazumom nije rješeno pitanje dijaloga.

"To nije bio završen posao, već početak, a vidimo da ni poslije deset godina nismo na kraju ove duge 'Odiseje'", zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online