Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da saveznici Kosovo vide kao nezavisnu i suverenu državu, u koju su dugo ulagali. Ona je na Facebooku napisala da saveznici u Kosovu vide i jednu od najživljih demokratija u regionu od koje očekuju odgovorno ponašanje.

Prema njenim riječima, pojedinci su ostali taoci pogleda na svijet iskovanog 1999. godine, međutim, niko, ni u Vašingtonu ni u Briselu, ne vidi region kroz sočiva od prije dvije decenije.

"Kada vide Srbiju, ne vide zemlju protiv koje moraju da se bore. Oni vide državu koja je danas problematična, ali potencijalno partnerska, i koju žele da usidre prema zapadu", navela je Çitaku.

Kako je dodala, svijet se mnogo promjenio od 1999. godine i nema apetita da se bavi upravljanjem krizama u našem regionu.

"I mi kao Kosovo imamo zlatnu priliku sa Bidenom u Bijeloj kući, pošto američki predsjednik ima pamćenje i ličnu posvećenost našem regionu. Međutim, ovu priliku treba iskoristiti konstruktivno, nudeći rješenja i alternative, a ne stvarajući vještačke probleme", zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online