Portparol Carine

Kosovo je u prvih šest mjeseci ove godine izvezlo robu u vrijednosti od 500 miliona eura, što predstavlja povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Koha.

Prema riječima portparola Carine Kosova Adriatika Stavilecija, očekuje se da će ukupna vrijednost izvoza do kraja ove godine dostići milijardu eura.

"Imali smo uspješnu godinu u izvozu proizvoda, do sada smo izvezli oko 500 miliona eura robe u različite zemlje svijeta, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 30 odsto. Prošle godine, u istom periodu, izvezli smo proizvode u vrijednosti od oko 300 miliona eura. Očekujemo da ćemo do kraja ove godine dostići izvoz od milijardu eura, što bi bio rekord", istakao je Stavileci.

Prema njegovim riječima, važno je to što je ove godine povećan izvoz raznih usluga, poput onih iz IT oblasti. Dodao je da je ove godine zabilježen i porast finalnih proizvoda koji su izvezeni.

Govoreći o trgovinskoj razmeni sa Srbijom, Stavileci je naglasio da postoji pad uvoza iz Srbije, iako je, kako je objasnio, vrijednost veća zbog rasta cijena.

"Količina proizvoda koja iz Srbije dolazi na Kosovo je manja nego prošle godine, ali su se vrijednosti robe povećale“, rekao je Stavileci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore