Intervju za Welt

Premijer Albin Kurti založio se za povećanje broja pripadnika Kfora na Kosovu, što bi pomoglo Prištini, jer kako je rekao, doprinosi "odvraćanju od prijetnji iz Srbije i Rusije".

Kurti je u intrevjuu za njemački dnevnik "Welt" naglasio da bi Kfor pomogao Kosovu da izgrađuje sopstvene bezbjednosne strukture i kapacitete.

"Povećali smo odbrambeni budžet za 52 odsto, naše nacionalne bezbednosne snage broje 5.000 pripadnika i 3.000 rezervista. Ali oko Kosova ima 48 srpskih vojnih baza", rekao je Kurti.

On je ponovio tvrdnje da Srbija i Rusija tesno vojno sarađuju i da je zbog prijetnje, koja po njemu dolazi iz te dvije zemlje, hitno potrebno da se poveća broj NATO vojnika na Kosovu.

Na pitanje o nedavnim mjerama u vezi uvođenja ulazno-izlaznog dokumenta za nosioce srpskih ličnih karti, kao i preregistracije vozila, Kurti je rekao da su te mere prvi put primenjene 1. avgusta i da je tada, kaže, bez problema, izdato 2.679 ulazno izlaznih dokumenata.

Kurti je kazao da će te mjere sprovesti od 1. septembra, "na neodređeno vrijeme".

"Ali, spreman sam da Aleksandru Vučiću pružim ruku, ako Srbija prihvati da odustane od graničnih kontrola onda ćemo i mi to uraditi i onda 1. septembra neće biti novih pravila", rekao je Kurti.

On je ponovio da će Priština tokom jeseni ili zime, najkasnije do Božića ove godine podnjeti zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU i rekao da vjeruje da će zahtjev biti prihvaćen.

"Kosovo je na Zapadnom Balkanu najviše prodemokratska i prozapadna zemlja", rekao je Kurti.

Dodao je da Priština, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima dobre veze sa EU, te naveo da je, ugrožena bezbjednost evropskog kontinenta, poslije neopravdanog napada Rusije na Ukrajinu, pa bi, kaže, bilo važno da Evropa u Kosovu ima stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu.

"Bilo bi važno da se neko sa uticajem u EU podigne i kaže - do 2030.treba svih šest zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. To nam je već 2003. obećano. Niko ne mora imati strah od nas, jer svih šest zemalja ima zajedno 18 miliona stanovnika, što je veličina Holandije", naveo je Kurti.