Kršenje radničkih prava

Ministarstvo finansija potvrdilo je da će sindikalci koji su u štrajku biti suspendovani sa posla i da će im, dok su u štrajku, biti uskraćene druge beneficije, kao i plate, dok Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe kaže da je uskraćivanje plata štrajkačima neprihvatljivo i da predstavlja "teško kršenje prava radnika".

Kako prenosi Reporteri, generalni sekretar Ministarstva finansija i transfera Enis Spahiu rekao je da se to radi u skladu sa Zakonom o štrajku, jer se prema štrajkačima ne mogu preduzeti disciplinske mjere, niti mogu da budu zamjenjeni.

"To je zakonska obaveza, član 18  Zakona o štrajku, stav 1, nalaže da se osobe koje štrajkuju suspenduju sa plate i odgovornosti sa posla. Član 18 Zakona o štrajku zahtjeva suspenziju ugovora o radu i samo iz tog razloga smo poslali mejl", rekao je Spahiu.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe je na Facebooku naveo da je suspenzija plata radnicima koji stupaju u zakonit štrajk ozbiljno kršenje radničkih prava, bez presedana, i to od političke stranke koja je, kako je rekao, promovisala socijalnu državu.

"Hitna akcija protiv svakoga ko je pokrenuo takvu inicijativu", poručio je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri