Angažovanje SAD važno

Evropska unija nije zainteresovana za trajna rješenja kao rezultat dijaloga Kosova i Srbije, već je samo zainteresovana da se ne stvara sukob između Kosova i Srbije, rekao je Bekim Baliqi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini, prenosi Koha.

„Rješenja koja nisu stabilna ne donose dugoročnu stabilnost, dok EU nije zainteresovana da pravi stabilna rješenja, već samo da održi stabilnost kako strane ne bi skliznule u bilo kakav eventualni sukob“, rekao je Baliqi.

On smatra da se Kosovo ponaša kao da je u začaranom krugu, jer od početka dijaloga prije 11 godina, postoje privremena rješenja za mnoga pitanja.

Prema njegovim riječima, angažovanje SAD u fazi u kojoj se nalazi dijalog je garancija za Kosovo.

„Posvećenost SAD u ovoj fazi je garancija za Kosovo da takvi sporazumi neće štetiti nezavisnosti ili državljanstvu Kosova. Vidjeli smo da je EU bila zainteresovana da poštuje neutralnost statusa Kosova više nego što bi trebalo. Naša podozrivost prema EU je uvek bila tu. EU nema taj obavezujući mehanizam sporazuma. EU je uspjela da nametne sporazume, ali tokom njihove primjene nije imala priliku da ih kontroliše“, rekao je Baliqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore