Privredi gubici

Predsjednik Kosovske poslovne zajednice Agim Shahini izjavio je da je Kosovo izgubilo oko 40 miliona eura što je posljedica štete koju imaju preduzeća zbog restrikcija struje, a naveo je i da Kosovo nema strategiju za prevazilaženje energetske krize, prenosi Ekonomia Online.

On je rekao da Kosovo ima rezerve uglja za narednih 600 godina, a da se suočava sa nedostatkom struje. 

Shahini je naveo da za 25.000 preduzeća obuhvaćenih istraživanjem Kosovske poslovne zajednice, troškovi za derivate generatora dostižu oko milion eura na dnevnom nivou.

"Kosovska ekonomija prolazi kroz faze uzastopnih kriza, na kraju energetske, koja je kriza proizvedena na Kosovu u nedostatku strategije razvoja i energije. Kosovska poslovna zajednica uradila je studiju o krizi i njenim efektima na ekonomiju Kosova. Od 16. avgusta, kada su počele ozbiljne restrikcije, obuhvatli smo više od 25.000 preduzeća koja koriste različite generatore za nadoknadu električne energije. Ta preduzeća troše više od 600.000 eura dnevno samo za derivate. Zajedno sa preduzećima koja s vremena na vrijeme koriste generator, ova brojka obuhvata iznos od milion eura dnevno", rekao je Shahini. 

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da su u privredi gubici oko 40 miliona eura zbog nedostatka energije, energetske krize i kontinuiranog nedostatka struje.

"Vlada je izdvojila oko 40 miliona eura za plaćanje struje na sjeveru, a stvorila je i gubitke na cijelom Kosovu zbog nestanka struje. Ako se tako nastavi, preduzeća mogu biti zatvorena jer su struja i derivati nafte glavni za privredu i razvoj", rekao je Shahini. 

On smatra da je Kosovo imalo mogućnosti da izađe iz energetske krize i navodi da Kosovo nije odgovorilo na zahtjeve investitora i stranih kupaca, odbilo je rezerve gasa iz fonda MCC i zemlje koje su tražile ugalj sa Kosova u zamjenu za struju, kao što je Sjeverna Makedonija. 

"Bilo je nekoliko sastanaka, ali nisu postigli dogovor jer koncept Vlade Kosova nije vezan za tržišnu ekonomiju. Drugo, Srbija je tražila ugalj indirektno i direktno. Iz Srbije na Kosovo stiže oko 400 miliona eura gotovih proizvoda. U ovom slučaju smo imali priliku da smanjimo trgovinski bilans sa ovim zemljama, koji je trenutno negativan. Kosovo ima rezerve uglja za narednih 600 godina, a mi se suočavamo sa nedostatkom struje. Samo se Kosovo sa Zapadnog Balkana suočava sa ovom nestašicom, iako imamo najskuplju struju na Balkanu", rekao je Shahini.