Bivši specijalni predstavnik SAD za pregovore o Kosovu i Srbiji Frank Wisner ocijenio je da se priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije neće dogoditi u bliskoj budućnosti, prenosi Koha. Wisner je dodao da tako nešto ne ne dozvoljava javno mnjenje u Srbiji.

"Želeo bih da se ostvari puno priznanje između dvije države. Upravo to je ono za šta svi radimo od dana proglašenja nezavisnosti Kosova, ali nisam siguran da ćemo to postići, zbog javnog mnjenja u Srbiji. Taj cilj nam je izmakao. Zato sam predložio i vjerujem da je to način na koji pregovarači pokušavaju da to riješe, a to je da se postigne ono što je praktično umjesto nemogućeg. To nisu mala pitanja, odnosno pronaći načine na koje će dve zemlje živeti jedna pored druge i da će jednog dana, nadamo se, doći do pitanja priznanja", rekao je Wisner u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Wisner je mišljenja da su SAD veoma angažovane na rješavanju svih pitanja između Kosova i Srbije.

"Sjedinjene države su u potpunosti uključene u dijalog i ako me sećanje ne vara, g. Escobar je dio tima koji pokušava da razvije ove pregovore. SAD ne šalju visoke zvaničnike na teren osim ako vjerujemo da našu riječ treba shvatiti ozbiljno. Dakle, potpuno smo posvećeni i tražićemo bilo koji način da to pitanje rješimo, ali to će zahtjevati da se nešto da. Smatram da Beograd treba da razmišlja na duge staze. Možda ne mogu da se izbore sa političkim dijelom problema, ali ipak mogu da prepoznaju prednosti koje Srbija može da ima sa modus vivendi sporazumom, gdje postoji trgovina, slobodno kretanje ljudi, finansije, naučna i kulturna saradnja. Sve to jača Srbiju i Kosovo i stavlja obe zemlje na put ka članstvu u EU", rekao je Wisner.

Wisner je istakao da je za Kosovo bolje da se ne fokusira previše na priznavanje nezavisnosti od Srbije.

"Toliko je moćan uticaj historije na politiku Srbije i upravo to je razlog zašto vam preporučujem da imate drugi cilj, a to je modus vivendi. Već nekoliko godina živite bez priznanja. Prije nekoliko godina sam se plašio da nećete moći da budete priznati od Srbije i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rješenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga, preporučujem vam da gađate druge mete" rekao je Wisner.

Wisner smatra da i bi priznanje između Kosova i Srbije bilo najbolje rješenje, ali ipak ima i dilemu.

"U potpunosti prihvatam takvu tačku gledišta. Bilo bi beskrajno bolje da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to bi označilo kraj. Obje strane bi krenule napred i postale članice Evropske unije. To bi bila moja žarka nada. Ali, pitanje koje postavljam vama, a postavio bih i premijeru: da li je to izvodljivo? Da li je moguće početi od nule i doći do 100? Ili je bolje pokušati graditi, pažljivo, korak po korak i baviti se stvarnim stvarima koje utiču na živote ljudi. Ne vjerujem da bi priznanje bilo zalogaj u ustima bilo koje stranke, niti bi gradilo autoput, ni železnicu, ni stvaralo razumjevanje. Te stvari se mogu praktično izgraditi i ja predlažem, predlažem, uz svo dužno poštovanje gledišta premijera Kurtija, predlažem drugi pristup", rekao je Wisner.

Wisner je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Kosovo postiglo od proglašenja nezavisnosti.

"Kada se osvrnem na ovih 14 godina, nemam šta da dodam osim zadovoljstva onim što je Kosovo postiglo. Vjerujem da imate živu demokratiju, sa slobodnim medijima, vladavinu prava koja se čvrsto sprovodi. Kapa dole svima za to. Više pažnje na ekonomiju bi dobro došlo, ali ste izgradili respektabilnu funkcionalnu državu. I ja bih želeo da kažem iste stvari o Srbiji, ali za koju mislim da je zaglibila u prošlost, nespremna da prihvati da se stranica historije promijenila, i da nema povratka na status kvo gdje je bilo i kada je Kosovo bio dio Srbije", rekao je Wisner.