Politika!?

Novinar Baton Haxhiu kazao je da iza kandidature publiciste Vetona Surroia za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, stoji dogovor premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Gazeta express.

U tekstu u kome kritikuje način na koji Kurti vodi dijalog sa Srbijom, Haxhiu kaže da Kurti želi da poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju ustupi čovjeku koji ima jake antinacionalne stavove, misleći na Surroia.

"Politika Albina Kurtija prema Srbiji nema nikakve veze sa nastojanjem da se uspostavi međudržavni reciprocitet. Samo partijski 'Torolaci' vjeruju da je sudija Slobodana Miloševića do 1993. godine bio njihov advokat. U stvari, toliko su niski da prećutno prihvataju sporazum Kurti-Vučić za imenovanje Vetona Surroia za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju“, piše Haxhiu.

Prema njegovim riječima, Surroi je sa Srbijom i Miloševićem radio na uklanjanju Ibrahima Rugove.

"Radi se o afirmaciji ličnosti koja je više od 30 godina, prema riječima Albina Kurtija, zauzimala čvrste antinacionalne pozicije, počev od odbrane ustavnih promjena, podrške antikosovskim opozicionim koalicijama kao što je Demos i koji je sa Srbijom išao protiv Ibrahima Rugove, i učestvovao u Miloševićevom projektu zamjene Bujara Bukoshija sa samim Surroijem na mjestu premijera Vlade u egzilu do bezuslovne predaje prvog dana u Rambuju protiv napora Rugove i Thaçija da unaprede neke vitalno važne klauzule u tom sporazumu", ističe Haxhiu.

Navodi da to jasno daje do znanja da se "članstvo Samoopredjeljenja bezuslovno potčinilo ličnim interesima i kultu duhovnog vođe na štetu nacionalnih interesa".

Haxhiu odluke Vlade u vezi sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima opisuje kao "sitne mjere koje nisu mjere reciprociteta sa Srbijom".

"Albin Kurti jednostavno, kao što je to radio još od srednje škole, otvoreno laže svakoga ne trepnuvši", naglašava Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express