Politički analitičar

Politički analitičar Adrian Arifaj je u Jutarnjem programu RTK2 ocjenio da posjeta zvaničnika SAD i EU govori da one uočavaju mogućnost eskalacije, naročito zbog izjava lidera Kosova i Srbije u posljednje vrijeme zbog čega, kaže, neće dozvoliti da do toga dođe, jer ni Evropa ni SAD ne žele sukobe na Balkanu dok traje rat u Ukrajini i tenzije oko Tajvana, kao i energetska kriza, inflacija i dešavanja u drugim dijelovima svijeta.

"U ovom trenutku niko nije spreman da se bavi eskalacijom u ovom dijelu Evrope”, ocjenjuje Arifaj.

"Do eskalacije može doći, ali treba napomenuti izjavu i generalnog sekretara NATO-a da neće dozvoliti nikakavu eskalaciju na Kosovu, naročito ne na sjeveru. Mogućnost uvijek postoji, ali mislim ne u ovom trenutku, pošto i političkim liderima na Kosovu i Srbiji u korist idu tenzije, ali ne i eskalacija. Ako dođe do eskalacije, svi gube kontrolu nad situacijiom, što je loše za sve, niko nema koristi od eskalacije na Sjeveru", ističe Arifaj.

Što se tiče sastanka specijalnog izvestioca EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka sa predstavnicima kosovskih Srba sa Sjevera , Arifaj kaže da je to dobro, jer često informacije ne stižu do građana i onih koje donose odluke šta će se desti 1. septembra i šta će biti nakon 30. septembra.

"Neke od poruka koje bi specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije mogao da uputi je da ljudi 1. septembra ne blokiraju puteve, da nema eskalacije jer će se tražiti politička solucija za sva otvorena pitanja i izbjegavanje eskalacije. To je važno za sve i, naravno, da će ovo biti i poruka”, naglasio je Arifaj.

"Bez obzira na to što su nakon sastaka međunarodnih zvaničnika i predstavnika vlade izostale izjave za medije, javnost ipak može da dođe do određenih zaključaka o čemu se pregovaralo", smatra analitičar Adrijan Arifaj.

Teme ostaju iste- reciprocitet, ali Arifaj dodaje da postoji i veliki pritisak Međunarodne zajednice da se razgovara i o Zajednici srpskih opština. Prema mišljenju sagovornika RTK2 pozitvno je to što je premijer Kurti zatražio da se govori i o konačnom sporazumu koji podrazumeva međusobno priznanje, navodeći da to zahtjeva pripremu terena.