Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde saopštilo je da Kosovo i Danska privode kraju usaglašavanje detalja sprovođenja sporazuma o iznajmljivanju 300 zatvorskih ćelija na Kosovu za danske zatvorenike, prenosi Telegrafi.

Kosovo i Danska su 20. decembra 2021. potpisale sporazum o saglasnosti prema kojem će 300 zatvorskih ćelija na Kosovu koristiti Danska.

Nakon toga, u aprilu ove godine, ministarka pravde Albulena Haxhiu i njen kolega iz Danske Nick Haekerup potpisali su ugovor kojim se otvara put saradnji u unapređenju kazneno-popravnih službi, podršci projektima zelene energije i promovisanje vladavine prava.

Očekuje se da će Kosovo po ugovoru dobiti 210 miliona eura tokom naredne decenije.

Savjetnik ministarke pravde Flamur Pireva istakao je da timovi završavaju pregovore o detaljima sprovođenja sporazuma za finansiranje projekata za ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i projekata u oblasti vladavine prava na Kosovu.

Pireva je naveo da se očekuje da će ovaj sporazum biti procesuiran na ratifikaciju u Skupštini Kosova u narednim mjesecima.

Za ratifikaciju ovog sporazuma u Skupštini Kosova potrebno je dvije trećine glasova.

„Ovaj sporazum će biti dio sveobuhvatnog Ugovora i očekuje se da će njegova primjena početi u prvim mjesecima 2023. godine“, rekao je on.

Pireva je saopštio da se sadržaj Ugovora nije promjenio.

U sporazumu potpisanom između Kosova i Danske navodi se da će Vlada Kosova ponuditi Kraljevini Danskoj kapacitete zatvora, odnosno popravne ustanove u Gnjilanu za 300 zatvorenika i izvršiće prilagođavanja neophodna za bilo koji objekat kako bi se osiguralo da je u skladu sa danskim zakonima i standardima.

„Vlada Danske namjerava da plati godišnju naknadu za korišćenje zatvora od 15.000.000 eura u zavisnosti od broja zatvorenika za koje je objekat prilagođen danskim pravilima i propisima, uz smanjenu naknadu za 12 mjeseci zatvora. Danska vlada takođe namjerava da plati početnu naknadu od 5.000.000 eura za pokriće prelaznog period“, navodi se u sporazumu.

Međunarodne organizacije su se nedavno usprotivile tom sporazumu između Kosova i Danske, budući da po njima Danska krši prava zatvorenika.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi