Do ispunjenja zahtjeva

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj je izjavio da sutra počinje generalni štajk u javnom sektoru, uključujući i nastavnike, jer nakon razgovora sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem nije postignut dogovor, prenosi Reporteri.

Štrajk sindikata Kosova počinje sutra i trajaće sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Jasharaj je rekao da iako su se predstavnici sindikata sastali sa potpredsjednikom vlade Besnikom Bislimijem, nije postignut dogovor o rješenju situacije i pozvao ministarku prosvete Arberiu Nagavci da podrži zahtjeve nastavnika.

"Štrajk počinje sutra, u vrijeme kada nema nastave. Do 1. septembra, dok se učenici ne vrate u školu, ima prostora za dogovor", naglasio je Jasharaj.

Što se tiče upozorenja na štrajk u obrazovnom sistemu, izvršni direktor Instituta Edgar Rinor Qehaja kaže da kontinuirani ciklus ovih upozorenja ometa obrazovanje i da treba pronaći drugi način za realizaciju sindikalnih zahtjeva.

"Sa novim Zakonom o platama postoji volja institucija za povećanje plata u prosveti. Vjerujem da bi bilo dovoljno da ne razmišljamo o prekidu nastavnog procesa, nego da razgovaramo o zahtjevima", naglasio je Qehaja.

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da se ovaj ponovljeni ciklus pretnji ne može nastaviti.

"Sindikat ne može da krši ustavno pravo učenika na obrazovanje. Proces učenja ne može da se prekine kad god neko to želi", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri