Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Akri Çipa ocjenio je da Sjedinjene Američke Države ulažu napore da unaprede dijalog između Kosova i Srbije, za razliku od ranije, kada je, kako smatra, posvećenost SAD bila nedovoljna, prenosi Koha.

Çipa je dodao da je za konačni dogovor potrebno vrijeme.

"Escobarova posvećenost pokazuje da postoji napor da se pogura dijalog i to nije povezano samo za reciprocitet. Možda je prerano da se konačni sporazum vidi na horizontu, ali postoje napori da se naprave suštinski koraci napred pošto posredovanje SAD do sada nije bilo dovoljno u ovom pogledu", naveo je Çipa.

Çipa je rekao da možemo očekivati veće angažovanje SAD u dijalogu, pa čak i američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena.

"Postoji neka vrsta veće koordinacije State departmenta u pitanju između Kosova i Srbije i ne bi bilo čudno imati protagonizam na još višim nivoima američke diplomatije i sekretara Blinkena u nastojanju da se napreduje u dijalogu", rekao je Çipa.

Çipa je u emisiji "Interaktiv" na KTV prokomentarisao izjavu američkog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla da je Srbija u Briselu bila spremna za razgovore, a da druga strana nije. On je rekao da je Hill ovu izjavu dao misleći na Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da obezbjedi rješenje u vezi sa Zajednicom.

"Hillova izjava je vezana za pitanje Zajednice. Riječ je o tome da Srbija mnogo ulaže da bi pokazala nekakvu nevoljnost Kosova u dijalogu i da sakrije svoju destruktivnu namjeru. To je pitanje u kojem Kosovo mora da odluči kako da mu pristupi jer su međunarodni partneri ponovili da je potrebno rješenje. Escobar je pokazao kakvo rješenje može biti za to (Zajednicu). Kosovo treba da ponudi platformu kakva bi ona trebalo da bude", rekao je Çipa.

Çipa: Teško je da Kosovo sa kapacitetima koje ima može da nametne priznanje od Srbije

Çipa je ocjenio da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da nametne međusobno priznanje, pa je, prema njegovim riječima, potreban povoljniji osnov od mogućnosti da se stavi veto.

"Svaku izjavu gospodina Vučića treba shvatiti sa velikom dozom skepticizma, što se tiče kapaciteta Kosova da se nametne, mislim da je Kosovo uspjelo da se pozabavi jednom vrstom asimetrije koja je stvorena u dijalogu i što je Kosovo i ranije de fakto prihvatilo, pokušano je da se uspostavi neka vrsta osjećaja jednakosti između strana u načinu na koji se vodi dijalog i mislim da je to korisno i da povećava pregovaračke kapacitete Kosova. Sada pokušaj nametanja priznanja je izvan mogućnosti Kosova, potrebna je mnogo povoljnija realnost na terenu od sposobnosti Kosova da stavi veto“, rekao je Çipa.

Prema njegovim riječima, glavni problem između Kosova i Srbije je činjenica da Srbija odbija da prizna Kosovo i blokira svaku vrstu inicijative Kosova da se integriše u međunarodnu zajednicu i da učestvuje u rješavanju bezbjednosnog pitanja u regionu.

"Tokom posljednje decenije, dijalog je proizveo vrlo malo korisnih činjenica i realnosti na terenu uprkos svoj energiji koju su utrošile, kako strane u regionu, tako i međunarodni partneri koji su bili moćni posrednici u ovom procesu. Trebalo bi da postoji rok, a mislim da američka inicijativa već ima u vidu napor da se dođe do zaključka", dodao je Çipa.

Što se tiče dijaloga u Briselu, Çipa je rekao da kosovska strana treba da bude oprezna jer je dosadašnja praksa pokazala da svaki dogovoreni stav stvara realnost na terenu, koju je kasnije teško izbjeći.

"Previše informacija često slabi pregovaračku poziciju neke strane, pa Vladu gospodina Kurtija treba razumijeti sa načinom na koji se teme razgovora prezentuju u dijalogu. Ono o čemu treba voditi računa je svaki korak koji se napravi poslije. Videlo se u prethodnim pregovorima da bilo kakav stav koji je tamo dogovoren stvara realnost na terenu koju je poslije veoma teško izbjeći", rekao je Çipa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore