Komandant Kfora

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajári izjavio je da nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu i naveo da je sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarao o tome da nije dobro pričati o ratu, prenosi RTK.

Kajári je rekao da Kosovske bezbjednosne snage i NATO imaju dogovor o aktivnostima KBS na sjeveru Kosova, na osnovu kog te snage ne mogu da idu tamo bez saglasnosti komandanta Kfora.

Prema njegovim riječima, to je bio slučaj i ranije i svi su se oko toga saglasili.

"Mislim da rat nije relevantno pitanje. Kfor nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom dijelu nema opasnosti od rata, tu su NATO i Kfor", rekao je Kajári.

On je naveo da NATO, za relativno kratko vrijeme, može da doda vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba.

"Ali nije dobro pričati o ratu, o tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem", rekao je Kajári.

Kajári nije želeo da komentariše da li je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio od njega da koncentriše trupe Kfora na mostu preko rijeke Ibar. Rekao je da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije Kfora.

On je govorio i o grafitima na sjeveru Kosova i naveo da će Kfor u slučaju bezbjednosne pretnje reagovati i prikupiti činjenice.

"Saradnja sa Policijom Kosova je redovna i dosta dobra i oni koordiniraju aktivnosti na terenu kao i neke zajedničke patrole", rekao je Kajári.

Prema njegovim riječima, Kfor ima sopstvene resurse i pažljivo prati situaciju na graničnoj liniji i ništa posebno nisu primjetili, nisu zabilježili neuobičajenu aktivnost.

Povodom, kako navodi RTK "djelovanja srpskih kriminalnih grupa na sjeveru", Kajári je rekao da Kfor pažljivo prati aktivnost na tim područjima.

"Mi pratimo aktivnosti svih grupa koje djeluju u našoj zoni djelovanja i to znači da pratimo sve takve izjave", rekao je on i dodao da Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 nalaže Kforu da održava bezbjednosnu situaciju na Kosovu i ta misija će djelovati da obezbjedi sigurno okruženje.

On je rekao da će Kfor iskoristiti sve svoje kapacitete koliko je potrebno da obnovi i održi bezbjednosnu situaciju.

"Kfor ima sve potrebne kapacitete i odgovarajuće resurse, kao i mandat da djeluje protiv svih grupa koje mogu da ugroze bezbjednost na cijelom području", rekao je Kajári.

On kaže da Kfor ne hapsi pojedince, jer to nije u njihovom mandatu, ali ako postoji potreba da se reaguje na nasilne grupe koje ugrožavaju bezbjednost, onda Kfor ima pravo da zaustavi one koji se opiru aktivnostima Kfora.

Primarni zadatak Kfora je sprečavanje nasilja i stvaranje povoljnih uslova za pregovore.

"Ako vidimo porast tenzija i pregovori ne budu uspješni, postupićemo u skladu sa svojim mandatom", rekao je on.

Kajári je rekao da će, u slučaju da određeni pojedinci ometaju rad Kfora, biti uhapšeni i predati nadležnim organima.

Govoreći o manastiru Visoki Dečani, Kajári je rekao da je Kfor odgovoran za njegovu bezbjednost i da će Kfor biti odgovoran za taj manastir dok se ne donese odluka da se odgovornost preda Policiji Kosova ili drugim organima.

"To je posljednji objekat o kome brinemo, ostali su predati Policiji Kosovai oni odlično rade na zaštiti ovih vjerskih objekata, kao i bezbjednosti i mira", rekao je Kajári.

"Ponavljam da se tokom mog komandovanja ne suočavamo sa bilo kakvom fizičkom prijetnjom za manastir", rekao je Kajári.

Izvor: Kosovo Online/RTK