Stručnjak za Balkan

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber nije siguran da posrednička diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije može biti uspješna, kada je riječ o postizanju sporazuma između Kosova i Srbije o registarskim oznakama i ličnim dokumentima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Weber je ocjenio da je dijalog dveju strana o normalizaciji odnosa "u ćorsokaku" i ukazao na "principijelnu politiku" premijera Kosova Albina Kurtija po pitanju pristupa dijalogu, ali i težak položaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od početka rata u Ukrajini.

"Taj cjelokupni ambijent vodi od krize do krize u dijalogu i tenzijama na sjeveru zemlje, a ne ostavlja prostor za neki suštinski prodor u dijalogu, te vrlo malo prostora za neka privremena rješenja", kaže Weber.

Weber je naveo da je u ovom trenutku teško reći da li SAD ili EU mogu da izvrše pritisak na neku stranu jer, kako kaže, Kurti je doneo "jednostrane odluke, što je iz političkog ugla protiv duha dijaloga", ali napominje da su te odluke bile u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Kompromis, neko ponovno prelazno rješenje, u ovom trenutku je jedini mogući izlaz, jer pitanja graničnog režima direktno diraju u statusno pitanje, tako da bi trajno rješenje tog bilateralnog pitanja zahtjevalo ozbiljne pregovore o sveobuhvatnom sporazumu - a mi smo od takvog trenutno vrlo daleko. Da li bi takvo prelazno rješenje moglo obuhvatiti neki dogovor vezan za druga pitanja, nisam siguran", poručuje Weber.

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Sjeverne Mitrovice Dušan Radaković smatra kako premijer Albin Kurti nije spreman da prihvati kompromisno rješenje o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, pa u tom kontekstu ne očekuje puno od posjete specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Ipak, postoji mogućnost, kaže Radaković, da se pitanje preregistracije automobila "stavi na čekanje", odnosno da se, prema njegovim saznanjima, razgovori po tom pitanju odlože.

"Nadam se da će diplomatija nešto uraditi", poručuje Radaković i dodaje da je zvanični Beograd po prvi put pod manjim pritiskom međunarodne zajednice od Prištine.

Zaključuje i da međunarodna zajednica neće dugo trpeti da aktuelni premijer Kosova "ne sluša nikoga, jer im ne odgovara neko ko sve odbija".

"Nakon ovoga, ako se ništa (rješenje) ne nađe, možda budemo imali i nove izbore", smatra on.

Ukazuje i na to da premijer Kurti uporno odbija da pokrene proces realizacije Zajednice srpskih opština, zbog koje bi, kako smatra, Beograd pristao na određena rješenja kada je u pitanju sjever Kosova.

Izvor: RSE