Komandant Kfora

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajári izjavio je da će ta misija postupati u skladu sa svojim mandatom u slučaju nereda na sjeveru Kosova i da neće dozvoliti barikade na putevima koje, kako je naveo, onemogućavaju slobodu kretanja, prenosi RTK.

"Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da djeluje kako bi omogućio slobodu kretanja", rekao je Kajáriu intervjuu za RTK koji je emitovan sinoć.

On je naveo da je Kfor pojačao prisustvo na sjeveru Kosova.

"Kfor je uspostavio osmatračnice i tehničke punkotove širom prostora. Takođe, pojačali smo patrolnu aktivnost u cijelom regionu. Ove mjere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbjednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu", rekao je Kajári.

Komandant Kfora je zamolio sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim riječima, "postavljanje barikada ne pomaže u rješavanju situacije".

Kajári je ocjenio da se bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova smirila poslije nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

On je naveo da Rezolucija Savjeta bezbednosti UN 1244 daje dva zadatka Kforu, koje je nazvao glavnim zadacima.

"Očuvati okruženje sigurnim i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane", rekao je Ferenc Kajári.

Izvor: Kosovo Online/RTK