Olakšanje tereta

Demokratski savez Kosova predstavio je 10 tačaka za suočavanje sa električnom krizom, prenosi Gazeta express.

Poslanici Hikmete Bajrami i Besian Mustafa su u ime LDK kazali da je prošlo više od godinu dana kako se LDK permanentno bavi problemom električne krize, koja ozbiljno utiče na budžet građana i preduzeća.

"Još nekoliko nedjelja nas dijeli do kraja ljeta i kriza će se dramatično pogoršati kako dolaze hladniji dani u godini. Ova neodgovorna Vlada ništa nije učinila da se suoči sa krizom, da podrži građane i da im olakša teret. Vlast mora odmah da reaguje jer nema vremena za gubljenje", saopštili su poslanici LDK.

Bajrami i Mustafa su na konferenciji za medije predložili plan od 10 tačaka koji će imati trenutne i dugoročne efekte u smanjenju troškova kako za građane tako i za kompanije u pogledu snabdjevanja električnom energijom.

Taj plan podrazumeva, između ostalog isplatu obećanih subvencija od 90 miliona eura za cijenu struje, na šta se vlada obavezala prošle zime, Remont Bloka A5 Termoelektrane Kosova A, stvaranje mehanizama za snabdjevanje alternativnim izvorima grejanja po pristupačnim cijenama za građane, izradu plana efikasnosti i uštede energije.

Takođe, plan obuhvata i pregovaranje o dugoročnim ugovorima o snabdjevanju energijom, smanjenje PDV-a sa 8 na 0 odsto za račune za energiju, kreiranje novih subvencija za građane i privredu, uklanjanje diskriminatornih taksi RUE, uspostavljanje zajedničke kosovsko-albanske energetske berze i pripremu srednjoročne strategije za povećanje proizvodnih kapaciteta na gas i alternativnu energiju.

Kako se navodi, u dugoročnom planu, Vlada bi hitno trebalo da pokrene procedure za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta sopstvenim finansiranjem, sufinansiranjem sa donatorima ili međunarodnim finansijskim institucijama, privatnim finansiranjem i javno-privatnim partnerstvom. Najveći potencijal u ovom pravcu su izvori prirodnog gasa, odnosno gasna elektrana, solarna energija i energija vetra, navodi LDK.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline