Projekt menadžer u KDI

Kosovski demokratski institut objavio je izvještaj "Dijalog Kosova i Srbije: Korak naprijed, tri koraka nazad" u kojem se navodi da se u dijalogu govori o sporazumima koji su postignuti prije više godina i da je razmatranje konačnog sporazuma hitno, prenosi Klan Kosova.

Projekt menadžer u KDI Violeta Haxholi navela je da je dinamika dijaloga razlog za naslov izvještaja.

"Dijalog Kosova i Srbije već neko vrijeme ide u ovom pravcu, iako smo vidjeli da je u junu postignut sporazum o energetici, onda smo vidjeli da se vodič ne sprovodi na terenu kako je planirano", rekla je Haxholi.

Prema njenim riječima, dijalog karakteriše diskusija o temama koje su postignute u prethodnim sporazumima.

"Na sastancima se još uvijek razgovara o sporazumu o slobodi kretanja, izdavanju dokumenata na graničnim prijelazima, tako da se vraćamo u proces iz 2011. godine", dodala je Haxholi.

Haxholi je navela da KDI razmatranje konačnog sporazuma vidi kao hitnu stvar, jer se time, prema njenim riječima, rješavaju tehnički elementi dijaloga.

"Najhitnije pitanje jeste da se vratimo na razgovore o elementima konačnog sporazuma, jer je to rješenje za tehničke elemente. Postoji volja Kosova da se razgovara o konačnom sporazumu, ali Srbija oklijeva", istakla je Haxholi.

Kako je navela, neophodno da Vlada Kosova ima unutrašnji dijalog sa srpskom zajednicom na Kosovu, kao i da poveća transparentnost u vezi dijaloga između Kosova i Srbije.

"Vlada treba da sačini izvještaj o stanju implementacije sporazuma, da ga podjeli sa skupštinom i javnosti, da vidimo šta se dešava", nastavila je Haxholi i dodala da je međupartijska saradnja je više nego neophodna za dijalog.

Ona je istakla da je premijer Albin Kurti netransparentan u vezi sa posljednjim sastankom u Briselu.

"Premijer je odgovarao na poslanička pitanja, ali bi trebalo da bude više samoinicijativnih izvještaja predstavnika vlasti. S tim u vezi, mi kao KDI smatramo da Vlada Kosova treba što je prije moguće da sačini sveobuhvatan ažuriran izvještaj o stanju implementacije sporazuma. Posljednji ažurirani izvještaj objavljen je u junu prošle godine", rekla je ona.

Ona je dodala da dijalog Kosova i Srbije karakteriše razgovor o temama koje su dogovorene u prošlosti.

"Mnogi sporazumi koji su postignuti u prošlosti, nisu u potpunosti implementirani na terenu, kao što je sporazum o diplomama. Postoji veliki broj sporazuma koji imaju probleme i o kojima bi stranke trebalo da razgovaraju, dok je najhitnije pitanje koje mi kao Demokratski institut Kosova smatramo da se stranke vrate razgovorima o elementima konačnog sporazuma", rekla je Haxholi.

Takođe, ona je navela da treba da postoji unutrašnji dijalog sa Srbima na Kosovu.

"Vlada Kosova treba da progura dugo očekivanu ideju o vođenju unutrašnjeg dijaloga sa srpskom zajednicom, jer se vakum koji postoji između ove zajednice i države Kosovo popunjava netačnim informacijama sa srpske strane i povećava se uticaj Srbije na ovu zajednicu", zaključila je ona.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline