Osmatračnice i tehnički kontrolni punktovi

Komandant Kfora je ocijenio da se sigurnosna situacija smirila poslije nedavnih događaja i izrazio očekivanje da će pregovori Kosova i Srbije rezultirati dogovorom.

Komandant Kfor, general-major Ferenc Kajari, pozvao je u utorak “sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija” i upozorio da će međunarodna misija u slučaju nereda na sjeveru Kosova postupati u skladu sa svojim mandatom i da neće dozvoliti barikade na putevima koje onemogućavaju slobodu kretanja.

“Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje; ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati djelovati kako bi omogućio slobodu kretanja”, rekao je on za RTK Live.

Komandant Kfora je ocijenio da se sigurnosna situacija na sjeveru Kosova smirila poslije nedavnih događaja i izrazio očekivanje da će pregovori vlasti Kosova i Srbije koji su u toku rezultirati dogovorom.

‘Spremni smo a svaki incident’

Kajari je kazao da je Kfor osnažio prisustvo na sjeveru Kosova i potvrdio da su uspostavljene osmatračnice i tehnički kontrolni punktovi te da su pojačane patrole “u cijeloj regiji”.

“Ove mjere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće sigurnosti. Ako bude tenzija, postupit ćemo po mandatu”, rekao je Kajari.

Naveo je da su Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Kforu dodijeljana “dva glavna zadatka“.

“Očuvati red i sigurno okruženje na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane”, podsjetio je Kajari i zamolio i da se o svemu pregovara kako bi se postigao politički dogovor.