Sindikalno pravilo

Predsjednik Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi najavio je da će radnici tog sektora koji pružaju usluge u školama i štrajkovati zajedno sa nastavnicima, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon upozorenja o generalnom štrajku u prosveti, kaže Azemi, obustava rada i za radnike u privatnom sektoru koji pružaju usluge školama je neizbježan iz dva razloga, jer nemaju kome da pruže usluge i što je sindikalno pravilo da se podržava svaki štrajk.  

"Radnici koji pružaju usluge u školama solidarisaće sa prosvetnim radnicima kada budu štrajkovali i neće raditi. Postoje dva razloga za to. Prvi razlog je taj što ako ne rade, ne možemo da im pružimo uslugu, a drugi je da sve dok je sindikat u štrajku, sindikalno je pravilo da ih podržavamo", rekao je Azemi.

Azemi očekuje da će plate provetnih radnika biti povećane jer, kako kaže, to obećanje su dobili od ministarke prosvete Arberie Nagavci još prošle godine.

Kako je naveo, ako ministarka Nagavci održi riječ, a dala je obećanje o povećanju plata u prosveti, onda će biti povećan broj radnika u privatnom sektoru koji obavljaju usluge za škole i ustanove koje se bave pitanjima obrazovanja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online