Stručnjak za političke prilike

U utorak će američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Eskobar zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom boraviti u Prištini. Prema riječima stručnjaka za političke prilike Arbnora Sadikua, posjeta se dešava iz više razloga, a prvi od njih je da ubjede Vladu Kosova da odloži sprovođenje reciprociteta, prenosi Ekonomija onlajan.

"Ova posjeta će biti iz dva razloga. Prvo, da pokušaju da ubjede Vladu Kosova da postigne dogovor prije 1. septembra. Ako ne budemo imali dogovor, imaćemo tešku bezbjednosnu situaciju, posebno za KFOR i Specijalnu policiju Kosova. I drugi razlog je da ubjede Vladu za dodatni rok, za odlaganje ovog reciprociteta, bilo za 15 ili 10 dana poslije 1. septembra", kaže Sadiku.

Što se tiče predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Sadiku kaže da će mu biti poslata poruka da bude oprezan, da poštuje stav Srbije u pregovorima.

"Poruka predsjedniku Vučiću biće da treba da bude oprezan, da poštuje poziciju Srbije u pregovorima. Imaju stav da će tražiti maksimalna prava za građane Srbije koji žive na Kosovu, osnivanje ZSO. Istovremeno, da se poštuju prvi sporazumi Kosova i Srbije, kao što su sporazum o diplomama, sporazum o slobodnom prolazu građana. Naravno, da se postigne dogovor za nestale, dogovore koji vode ka dogovoru Kosova i Srbije", objašnjava Sadiku.

Na pitanje o eventualnom sastanku Vučića i Kurtija u organizaciji njemačkog kancelara Olafa Scholza, on kaže da je Njemačka zemlja koja ima veliki uticaj na Kosovo i stranku premijera Kurtija, zbog čega vjeruje da taj sastanak može da bude produktivan.

„Ovaj sastanak je uslijedio nakon nedavnih nesuglasica koje su predsjednik Vučić i premijer Kurti imali oko ličnih karata i registarskih tablica između Kosova i Srbije. Njemačka je zemlja koja ima veliki uticaj na Kosovo, posebno na stranku Albina Kurtija, budući da imaju dugoročnu saradnju sa njemačkom državom. Mislim da će to biti pritisak da se prije 1. septembra postigne konsenzus oko dogovora sa Srbijom oko slobodnog kretanja građana, bilo za registarske tablice, bilo za lične karte”, zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online