Analitičari

Politički analitičari posjetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, Prištini i Beogradu vide kao pokušaj da se postigne dogovor prije 1. septembra. Prema njihovim riječima, Kosovo i Srbija moraju da nađu rješenje prije ovog datuma, kako primenu odluke o reciprocitetu ne bi pratili neredi, prenosi RTK.

Najavljenu posjetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara Prištini i Beogradu politički stručnjaci smatraju pokušajem da se postigne dogovor pre 1. septembra.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu rekao je za Radio Kosovo da SAD i EU ulažu napore da Kosovo i Srbija postignu dogovor, da sprovođenje odluke o reciprocitetu ne bude praćeno nemirima na sjeveru zemlje.

"Nesumnjivo je da je ova posjeta pritisak na strane, jer ako se do septembra ne postigne dogovor, onda će ili Vlada Kosova biti ponižena i odložiti je za neki drugi rok, ili će doći do 'meča' Policije Kosova i bandi predsjednika Vučića na sjeveru Kosova", rekao je Spahiu.

U međuvremenu, Gurakyq Kuqi je za Radio Kosova rekao da su Lajčak i Escobar opredjeljeni da prije 1. septembra strane moraju da se dogovore o registarskim tablicama i ličnim kartama, jer bi u suprotnom dijalog mogao da se pogorša.

"Lajčak i Escobar znaju da iz ovog procesa nešto mora da izađe prije 1. septembra, jer ako odemo do 1. septembra i počne primjena reciprociteta kako je Vlada obećala, onda može doći do pogoršanja dijaloga“, rekao je Kuqi.

Posjeta visokih evropskih i američkih zvaničnika usljedila je nakon neuspjeha prošlonedjeljnih razgovora na nivou premijera Kosova i predsjednika Srbije, gdje se stranke nisu dogovorile oko rješenja kojim bi se izbjegla eskalacija situacije na sjeveru. Lajčak i Escobar pokušaće da pomire stavove stranaka, kako bi rješenje bilo pronađeno najkasnije do 31. avgusta.