Saopštenje policije

Prema izvještaju Policije Kosova, tokom avgusta dogodilo se 2.013 nesreća u kojima je devet osoba izgubilo život, a stručnjaci kažu da do saobraćajnih nezgoda najčešće dolazi zbog neopreznosti vozača, prenosi Koha.

Policija Kosova saopštila je da nastavlja napore na sprečavanju saobraćajnih nesreća, pozivajući na oprez.

"Policija je angažovana na garantovanju nesmetanog odvijanja saobraćaja na putevima i sprečavanju saobraćajnih nezgoda, dok se protiv svih prekršilaca saobraćajnih propisa preduzimaju i biće preduzete zakonske mjere. Maksimalna pažnja učesnika u saobraćaju, posebno vozača, neophodna je da bi se izbjegle nezgode i da bi se garantovala veća bezbjednost u drumskom saobraćaju“, navode iz Policije Kosova.

Stručnjak za bezbjednost saobraćaja Nol Dedaj istakao je da pet faktora koji utiču na bezbjednost saobraćaja.

„Postoji ljudski faktor, zatim faktor puta, faktor vozila, faktor drumskog saobraćaja i faktor incidenta. Ovih pet faktora takođe imaju svoje elemente koji direktno utiču na saobraćajnu nezgodu, ali ono što želim da kažem je da elementi ovih faktora najčešće mogu biti sezonski, odnosno u zavisnosti od toga da li je zima, proleće, jesen ili ljeto“, rekao je Dedaj.

Dedaj uticajnim smatra i faktor svijesti građana.

„Ovo je faktor drumskog saobraćaja za koji kažemo da je dio obrazovanja i dio je menadžmenta i naravno ljudski faktor ovde utiče, često kažem da nervoza, umor, nesanica i druge stvari dovode i do fatalnih nezgoda“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore