Mišljenje analitičara

Izjava premijera Albina Kurtija za italijansku Republiku, u kojoj je upozorio da može doći so sukoba između Kosova i Srbije, mogla bi uticati na odlazak potencijalnih investitora sa Kosova. Član rukovodstva Alijanse za budućnost Kosova Haki Shatri naveo je da je retorika šefa vlade u međunarodnim medijima preuveličavanje, a istovremeno i pretjerivanje i da može da izazove odlazak investitora, prenosi Ekonomija onlajn.

On je dodao da Kurtijeva izjava o opasnosti od rata negativno utiče na ekonomiju.

"Drugi podjednako važan faktor je osjećaj bezbjednosti na određenom mjestu. Nijedan strani investitor ne ulaže novac u zemlju u kojoj šef vlade priča o ratu. Nagovještava se da ćemo imati rat, i da smo u opasnosti. Mnogi ljudi koje znam su bili zabrinuti. Kažu da premijer upozorava na rat, ministar privrede upozorava da će biti veoma oštra i hladna zima bez energije. Mnogi investitori će napustiti zemlju, jer im ova Vlada ne daje nadu", rekao je Shatri.

Bivši šef Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri takođe smatra da su izjave premijera Kurti ja o ratu pogrešnei da pored toga što utiču na investitore sa Kosova, stvaraju neizvesnost i među građanima Kosova.

"Mislim da su ove izjave premijera Kurtija na jednom nivou problematične i da stvaraju neku vrstu nesigurnosti među građanima Kosova, a sa druge strane stvaraju neku vrstu imidža problematične zemlje. Dakle, ako potencijalni investitori Kosovo vide kao zemlju koja ulazi u rat, onda će naravno njihov interes za ulaganje na Kosovu biti mnogo manji. Kurti greši sa ovim, jer mu je cilj bio da predstavi Srbiju kao problem i kao ratnohuškačku zemlju, ne mislim da će se to postići ovim izjavama, već će više štete doneti Kosovu", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online