Izostale kapitalne investicije

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi saopštio je da će opštine tužiti Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo zdravlja, jer su oštećene za više od 35 miliona eura. Govoreći o ZSO, Ibrahimi je naglasio da Vlada Kosova može stvoriti tim koji bi izradio statut ovog mehanizma u skladu sa Ustavom Kosova, prenosi Reporteri.

Ibrahimi je naveo da su Ministarstva obrazovanja i zdravlja oštetila kosovske opštine, jer je centralni nivo potpisao kolektivni ugovor, dok je finansijski teret stavljen na opštine.

On je istakao da na lokalnom nivou nije uloženo 100 miliona eura kapitalnih investicija, te da su se opštine suočile sa velikim problemom u primeni kolektivnog ugovora. 

"Pravni zastupnici opština Kosova podnjeće 23. avgusta tužbu protiv Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije, kao i Ministarstva zdravlja. Na osnovu analiza Asocijacije opština Kosova, procjenjuje se da je šteta pričinjena opštinama primjenom kolektivnih ugovora uzimanjem finansijskih sredstava od opština, preko 35 miliona eura i tražićemo ponovo da se ova sredstva prenesu opštinama kako bi kapitalni projekti koji su predviđeni, ovim finansijskim sredstvima bili realizovani. Sva ova finansijska sredstva idu direktno u korist građana. Oni su nepravedno oduzeti opštinama jer je ugovore potpisivao centralni nivo, a finansijski teret je pao na opštine", kazao je on.

Što se tiče kapitalnih investicija, Ibrahimi kaže da su obezbjeđena sredstva potrošena, a da su mnogi projekti koji su planirani da se investiraju u kosovskim opštinama zaustavljeni na centralnom nivou.

"Ovo je žalosno jer je prvi put da se tako nešto dešava, da se izuzetno mali procenat ulaže u Kosovo, a time se ne dešava lokalni ekonomski razvoj jer nema ulaganja", rekao je Ibrahimi.

Govoreći o Zajednici srpskih opština on je istakao da Vlada Kosova može da pronađe rješenje za njeno formiranje u skladu sa kosovskim ustavom.

"Vjerujem da Vlada Kosova može da stvori tim, koji je predviđen sporazumom iz 2013. ali i okvirnim sporazumom iz 2015. godine, da pristupi izradi statuta ovog mehanizma, koji će potom biti poslat Ustavnom sudu na provjeru da li ispunjava zakon", izjavio je Ibrahimi.