Kritika

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj kritikovao je ministarku obrazovanja, nauke, tehnologije i informisanja Arberie Nagavci što je sa podmjehom prokomentarisala zahtjev sindikata da se prosvetnim radnicima isplati dodatak od baš 100 eura na mjesečnu zaradu, prenosi Reporteri.

Jasharaj je naveo da se Nagavci našalila kada je govorila o tom zahtjevu i poručio joj da bi, ako smatra da je to mali iznos, ona trebalo da traži od vlade da isplati 200 ili 300 eura dodatka na plate prosvetnih radnika.

"Mi smo znali da je ovaj zahtjev minimalan i nedovoljan u odnosu na sva ova poskupljenja, ali smo to uradili jer bi to moglo da se realizuje da je Vlada željela. Ako mislite da smo mi malo tražili i ne šalite se, onda kao ministarka prosvete, tražite i ispunite svoj zahtjev u Vladi za dodatnih 200 ili 300 eura i bićemo najsrećniji i ponosni na vas", rekao je Jasharaj.

Jasharaj je u saopštenju naveo da sindikati kao predstavnici zaposlenih u čitavom sektoru obrazovanja i sinidikat zaposlenih u mnogim ustanovama kulture, nisu uključeni u rad komisije za izradu Zakona o platama, a da se tek nakon najave generalnog štrajka, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla oglasio i naveo da je počela izrada tog zakona.

"Imamo pravo da sumnjamo da je to urađeno da bi se stvorila magla i nagađanja ljudi", naveo je Jasharaj i dodao da je sindikat mjesecima tražio sastanke sa predstavnicima vlade o tom prijedlogu zakona i da je organizovao i proteste i jednočasovne štrajkove.

On kaže da sindikat nema zvaničan stav o Zakonu o platama "jer nisu bili dio njegove pripreme i nisu zvanično dobili verziju nacrta".

"Čak i ako se Vlada i sindikati dogovore oko ovog zakona, proći će mjeseci i mjeseci dok ga ne odobre narodni poslanici", rekao je Jasharaj.

Zato je, kaže, legitiman zahtjev sindikata da svim zaposlenima u prosveti i drugim sektorima na plate isplati dodatak od 100 eura zbog velikih poskupljenja, dok ne počne isplata plata po novom zakonu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri