Mišljenje analitičara

Iako na sastanku Kosova i Srbije 18. avgusta nije postignut nikakav konkretan rezultat, poznavaoci političke situacije u zemlji procjenjuju da se dogovor o registarskim tablicama i dokumentima može postići prije 1. septembra. Oni povezuju ovaj datum prije početka primjene reciprociteta za registarske tablice i legitimacije.

Čak, iz ugla poznavaoca političkih prilika, može se desiti da Kosovo i Srbija postignu sporazum o međusobnom priznanju.

Posljednji sastanak za dijalog Kosova i Srbije završen je bez konkretnih rezultata, iako se očekivalo da će se dvije zemlje dogovoriti o tablicama i ličnim kartama, zbog toga što će Vlada Kosova početi da sprovodi odluku o reciprocitetu od 1. septembra.

Poznavaoci političkih prilika u zemlji različitog su mišljenja da do 1. septembra stranke mogu da se dogovore.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu izrazio je optimizam da će do 1. septembra stranke postići dogovor. U stvari, on je za Radio Kosova rekao da videći šta se desilo na posljednjem sastanku u Briselu, strane mogu da postignu dogovor o priznanju.

"Nadam se da će do 1. septembra biti postignut dogovor u vezi sa priznanjem Kosova od strane Srbije i ustupcima koje će Kosovo učiniti u zamjenu za priznanje. Postoje neki znaci da se tako nešto može desiti zbog činjenice da se ništa nije pomerilo od posljednjeg sastanka, može se desiti da dok se ne pripremi unutrašnje mišljenje u Srbiji i na Kosovu za sklapanje takvog sporazuma”, rekao je Spahiu.

Politički analitičar Blerim Burjani ocjenjuje da stranke mogu da postignu privremeni sporazum prije 1. septembra. Međutim, Burjani je skeptičan prema takvom dogovoru, pošto, prema njegovim riječima, nema dovoljno vremena za postizanje trajnog dogovora.

„Može se postići privremeni mir. EU misli da ima vremena do 1. septembra, ali ja mislim da nema vremena. Oni žele privremeno upravljanje situacijom, eventualno pronaći alternativne načine“, rekao je Burjani.

Vlada Kosova odlučila je da od 1. avgusta otpočne primjenu reciprociteta za lične karte, ali je 31. jula situacija na sjeveru zemlje postala napeta. Na zahtjev SAD i EU, premijer Albin Kurti odložio je odluku za 1. septembar. A odmah nakon toga, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borell pozvao je na sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je sastanak završen bez konkretnih rezultata. U međuvremenu, Borell je izjavio da do 1. septembra stranke mogu da se dogovore o određenim temama.