U režiji srpske žandarmerije

Vlada Kosova neće odustati od sprovođenja reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice i lične karte. Ovo je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla u intervjuu u studiju Klan Newsa (Albanija).

Sveçla je naveo da postoje indicije da bi se incidenti na sjeveru mogli ponoviti i prije 1. septembra od strane kriminalnog faktora koji podržava Srbija, pod uticajem Rusije.

Bez obzira na situaciju, ministar unutrašnjih poslova je naglasio da ne postoji opcija novog odlaganja roka, jer su institucije Kosova odlučne da svoja ovlašćenja prošire na cijelu zemlju, jer imaju i podršku međunarodnog faktora i KFOR-a.

Što se tiče političke situacije na Kosovu, Sveçla je izrazio uvjerenje da će Kurtijeva vlada nastaviti svoj mandat jer ima podršku naroda, uprkos primjedbama opozicije.

Vučić i Vulin organizuju barikade


Sveçla je za Kljan TV izjavio da su kosovske institucije spremne da se suoče sa svakom vrstom situacije koja se može pojaviti.

"Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i bespoštednu podršku međunarodnog faktora“, rekao je on za "Klan News“.

Upitan odakle mu te informacije, Sveçla je potvrdio sa terena, ali i iz međunarodne zajednice.

"Oboje. Beograd, Vučić, Vulin ih direktno organizuju. Mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu institucije, kao što su to činili posljednjih mjeseci“, rekao je on.

Sveçla je najavio da će sprovesti kampanje podizanja svijesti na sjeveru kako bi ubedili srpske građane da poštuju odluku Vlade o registarskim tablicama i saobraćajnim dokumentima.