Odugovlačenje

Bivši šef Pokreta Samooredjeljenje Visar Imeri kaže da iako ništa nije dogovoreno na jučerašnjem sastanku u Briselu, pozitivno je što je do njega došlo. On dodaje da očekuje da će tokom jesenjih mjeseci biti mnogo dinamičnijeg i istinitijeg dijaloga, prenosi Albanian post.

"Ovo je pozitivno. Za Kosovo je posebno važno da se što prije postigne opšti sporazum i da Srbija prizna taj sporazum", rekao je on.

Prema njegovim riječima, najveći značaj ove runde dijaloga je smanjenje tenzija i promena Vučićevog i Kurtijevog jezika, koji je u posljednje vrijeme, ističe, poprimio opasne razmjere.

"S tim u vezi, važnije od zajedničkog sastanka u kabinetu g. Borella su bili sastanci u sjedištu NATO-a, gdje je za obojicu, a posebno za Vučića, bilo važno da ga informišu o opredjeljenju i prisustvu NATO-a na Kosovu. Sastanak je imao za cilj postizanje dogovora o hitnim pitanjima kao što su registarske tablice koje izazivaju tenzije i energetika koja izgleda ne radi kako treba. Ali što je važnije od toga, sastanak je trebalo da otvori diskusiju za razvoj daljeg dijaloga. Čini se da nije bilo napretka ni po jednoj od ovih tačaka, ali nova dinamika obećana u dijalogu nas brže vodi ka dogovoru", dodao je on.

Imeri napominje da je Kurti do sada nekoliko puta pokušavao da promjeni fizionomiju i dnevni red dijaloga, a da je na brži dijalog i dogovor uticala krhka bezbjednosna situacija koju komplikuje ruska agresija u Ukrajini, ali i povećani regionalni problemi, posebno u Bosni i Hercegovini, koji govore o krhkosti odnosa između zemalja regiona i potrebu postizanja mira kroz bližu regionalnu saradnju.

Prema njegovim riječoma čini se da do 1. septembra stranke imaju jasan zahtjev da moraju da nađu dogovor za registarske tablice i dokumenta koji će ovo pitanje jednom zauvijek zatvoriti.

On smatra i da Srbiji odgovara da ne dođe do rješenja, kao i da predsjednik Srbije želi da odugovlači dijalog na neodređeno vrijeme, dok ne ostvari sve svoje zahtjeve.

"Vučić je zainteresovan da dobije nešto što bi mogao da 'proda' pred javnim mnjenjem u Srbiji. Dakle, nešto što bi mogao nazvati pobjedom. Mislim da je najvažnije za potencijalni razvoj koji može da se desi u regionu, da Srbija promjeni stranu, da pređe sa tesne veze sa Rusijom na veće približavanje Zapadu. Čini se da je to glavna zapadna investicija u Srbiji. To će promjeniti region uopšte, ali i odnose Kosova i Srbije", kaže Imeri.

Za bivšeg člana stranke, sada premijera Albina Kurtija, Imeri kaže da je u početku bio kreativniji, da ga sada proganjaju formalnosti i tehničke karakteristike samog procesa, koji datira mnogo prije njega.

"Tako da je u početku imao proaktivnu ulogu sa predlozima dok se sada produbio u raspravi o prethodnim tačkama i ubrzanju implementacije prošlih sporazuma", objašnjava Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post