Policija Kosova potvrdila je u svom 24-izvještaju o incidentima da je pokrenula istragu u vezi sa grafitima koji su juče osvanuli širom sjevernog dijela Mitrovice. "Ne brinite, tu smo", "Severna brigada", "Ne brinite, čekamo vas“.

Kako je saopšteno iz policije, grafite su ispisala nepoznata lica, a predmet je pokrenut kao "Izazivanje mržnje i netrpeljivosti“.

Novi grafiti osvanuli su na ulicama Sjeverne Mitrovice uoči samih razgovora u Briselu juče između predsjednika Srbije i premijera Kosova, ali i nakon prekjučerašnjih razgovora Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a kada je srpski predsjednik poručio da na Sjeveru postoji "nova generacija klinaca koji neće da trpe teror", ali i da to "nema više veze ni sa njim, ni sa Jansom Stoltenbergom“.

Grafite "Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ zatekli smo juče na mitrovičkom šetalištu, na zidovima zgrada, kao i na trotoaru u glavnoj ulici na više mesta.

Na pojedinim grafitima je uz "Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ ispisana i reč "Čekamo“.

Prethodno su ispisivani "Nema predaje, KM ostaje!“

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primjenom odluke o preregistraciji na "RKS“, poslije jednomjesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu.

Odluka Vlade Kosova je 31. jula bila povod za barikade na sjeveru Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primjene odluke iz Prištine. Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mjere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo neće prihvatiti.

Razgovori juče u Briselu prošli su bez dogovora, ali se nastavljaju do 1. septembra.