Loše upravljanje

Sekretar za međunarodne odnose Demokratske partije Kosova Bernar Nikaj ocjenio je da je kriza sa strujom na Kosovu posljedica pogrešnog planiranja i lošeg upravljanja vlade, prenosi Koha.

Nikaj je na KTV kritikovao premijera Albina Kurtija što je postupio drugačije od onoga što je izjavio kada se u Skupštini raspravljalo o poskupljenju energenata.

"Kurti je rekao da ćemo imati ili povećanja naknada ili restrikcije. Sada imamo i restrikcije i povećanja tarifa", rekao je Nikaj.

On je zatražio od Vlade da pokrene kampanju štednje energije u javnim institucijama.

"Znate li koliko se računara u javnim ustanovama ne gasi, ogroman je broj ustanova. Odatle vlada treba da počne da štedi energiju", rekao je Nikaj.

Kako je naveo, Vlada ima odgovornost i mora da preduzme mjere da se situacija vrati u normalu.

"Ovo su upozoravajući simptomi, šta će nas čekati zimi?! To je rezultat pogrešnog planiranja i lošeg upravljanja tokom ovih ljetnjih mjeseci. Ovo je prvo ljeto da se suočavamo sa smanjenjem energije, snabdjevanje je u kontinuitetu vođeno na način da se ovakve situacije ne dešavaju", rekao je Nikaj.

On je naveo da je sporazum sa Albanijom ne riješava problem.

Nikaj je rekao da je taj sporazum star i napravljen tako da Kosovo isporučuje struju Albaniji tokom ljeta kada ima viška, a da je dobija od Albanije tokom zime kada je u toj zemlji veća proizvodnja zbog vodnih resursa.

"Ovaj princip je prekršen, to je privremeno rješenje, aparat za gašenje požara, a ne trajno rješenje. Čeka nas duga zima, suočićemo se sa terorom, a i ono što potrošimo skupo ćemo platiti", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore